Türkiye, Ege Denizi üzerindeki sığınmacı göçüyle ilgili formüller ararken, Geri Kabul Anlaşması kapsamında değerlendirilen "Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi"nin yenisinin İzmir’e yapılması kararının alındığı öğrenildi.

Ege'de Son Söz'den Fatih Yapar'ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar için yer olarak Dikili’ye bağlı Demirtaş Köyü civarının belirlendiği ileri sürüldü. Çandarlı’ya 10 kilometre uzaklıkta olan köyde bulunan orman arazisinin bu iş için ayrılmasının gündeme geldiği ifade edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimleri konu üzerinde mutabık kalırken, İzmir Valisi Mustafa Toprak da geçtiğimiz günlerde bölgeye giderek sığınmacı sorunu konusunda Kaymakamlık'ta bir toplantı yaptı.

Kurulacak tesisin, anlaşma kapsamında Ege Denizi’nde yakalanan sığınmacıların barındırılması için kullanılması bekleniyor. Bakanlık iki yılı aşkın süredir çalışmaları süren, 500 kişinin barınacağı Çiğli Harmandalı’ndaki kampın bir benzerini burada da kuracak.

MUHTAR: BİLGİ ALAMIYORUZ

Dikili’de bulunan kamu kurumlarının dışında Ankara’dan yürütüldüğü ifade edilen çalışmalarla ilgili ayrıntılar ise tam olarak netleşmedi. Demirtaş Köyü Muhtarı Zekeriya Akmeşe, “Burada ormana ait araziler var. Biz de konu hakkında bilgi sahibi değiliz ama duyuyoruz. Birçok kişi bu konuda bilgi soruyor. Kurulacak tesisin 3 bin kişilik olacağı söyleniyor” dedi.

İZMİR’İ İŞARET ETMİŞTİ

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Suriye’de yaşanan savaşın ardından ortaya çıkan sığınmacı krizinde İzmir’e kamp yapılmasını istemişti. Maiziere, “AB’nin katkılarıyla İzmir’de büyük bir mülteci kampının kurulması, ardından buradan AB ülkelerine belirlenecek kotalar dahilinde sığınmacıların gönderilmesi yerinde olacaktır.  Büyük bir mülteci kampının Türkiye’de kurulabilmesi için AB fonlarından faydalanabiliriz. O mülteci kampında kimin Avrupa’ya alınabileceğine karar verebiliriz. Bu şekilde AB üyesi ülkelerin sınırlarında yaşanan kriz de hafifler” demişti.

KOTALAR NETLEŞMEDİ

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu’nun üzerinde uzlaştığı eylem planı anlaşmasına göre, AB üyesi ülkelerin her yıl Türkiye'den belli sayıda sığınmacı alıp, üye ülkeler arasında belirlenen kotalara göre dağıtması öngörülüyor. Fakat bunun ayrıca yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerce de kabul edilmesi gerekiyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 8 Mart’ta İzmir’deki buluşmasından önce gerçekleşecek mülteci toplantısının yapılacağı 7 Mart AB zirvesinde mülteci kotaları teklifinin görüşülmesi planlanıyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr