İngiltere’de Müslüman kız çocukları, ülkedeki zorla evlendirme yasağına karşın, yurt dışında yaşayan erkeklerle evlendiriliyor. 

İngiltere ve diğer ülkelerin imamları Skype üzerinden törenler düzenleyerek kız çocuklarının “ilk fırsatta uçağa bindirilip nikahı tamamlamadan” önce uzaktan evlendirilmesini sağlıyor. Nikah genellikle erkek eşin İngiltere’ye vize sözüyle gerçekleştiriliyor.

“The Sunday Times”ın belirttiğine göre, bir yardım derneği kurucusu olan Aneeta Prem, "Sebep, çocuklar ‘fazla batılı’ olduklarında davranışlarını frenlemek” diyor.

Prem’e göre "Evlilik gerçekleştiğinde, eş vizesi almak için büyük bir baskı oluşuyor." Umut edilen kız çocuğun evlendirildiği kişinin memleketini ziyaret edeceği, bu sırada hamile kalarak da bu yöntemle partneri geri gelmeden birlikteliğin daha meşru görünmesinin sağlanması.

ZORLA EVLİLİK İNGİLTERE'DE YALNIZCA BİR KEZ CEZALANDIRILDI

Bir vakada 11 yaşında evde öğretim gören Londralı bir kız çocuğu Skype ile 25 yaşında Bangladeşli bir erkekle evlendirildi.

Okulda ağabeyine verilen, zorla evlendirme ile ilgili bir kitabı okuduktan sonra Kasım ayında kız çocuğu Freedom ile iletişime geçti. 

Prem kız çocuğunun durumunu şöyle özetledi; "Başta anlamamıştı ama sonradan fark etti ki Skype görüşmesi bir nikah töreniydi. Plan ise kızın ‘kocasıyla’ daha sonra tanışıp hamile kalacağıydı...Bu sırada evde yemek ve temizlik yapmayı öğreniyordu...Hindu, Sih, Yahudi ve Mormonlar da dahil olmak üzere pek çok çevreyle ilgili vakalar görüyoruz.”

Öte yandan zorla evlilik İngiltere, Galler ve İskoçya’da 2014 yılında yasa dışı hale getirildi ancak sadece bir kez suçlu bulundu, o davada da bir çocuk yoktu.

Zorla evlilik hakkında ücretsiz bilinçlendirme çalıştayları düzenleyen bir dernek olan Karma Nirvana, geçtiğimiz senenin son iki ayında 14 okuldan 38 başvuru aldıklarını ve bu başvurulardan 11’inin sunumun yapılmasından bir gün sonra  Birmingham’da bir okuldan yapıldığını belirtiyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr