19 Haziran tarihli Harvard İşletme Okulu’nun yaptığı çalışma raporuna göre, çalışan kadınların kız çocuklarının çalışma, yönetim pozisyonlarda yer alma ihtimali ev dışında çalışmayan kadınların çocuklarına göre daha fazla. 

Araştırmacılar aynı zamanda, çalışan kadınların erkek çocuklarının çalışmayan kadınların çocuklarına göre aile mensuplarına ve ev işlerine daha fazla zaman ayırdığını da tespit etti.

Araştırmacılar iki düzine ülkede yapılan çalışmaların verilerini inceleyerek, çalışan annelerin kız çocuklarının ev dışında çalışmayan kadınların çocuklarına göre yüzde 4,5 daha fazla çalışma ihtimali olduğunu tespit ettiler. 

Çalışma ulusal seviyedeki bilgilerle birlikte, 2002-2012 yılları arasında Uluslarası Sosyal Araştırma Programı aracılığıyla 24 ülkeden toplanan verileri kullanmış. Araştırmaya katılanlara çocukluk dönemlerinde annelerinin bir veya daha fazla süre yarı zamanlı veya tam zamanlı çalışıp çalışmadıklarını sorulmuş.

Harvard İşletme Okulu profesörü ve çalışmanın başyazarı Kathleen McGinn; "Annelerin çalışmasının çocukların çalışmasına etkisi olabileceğini düşünüyorduk ama yönetici sorumluluğa etkisi olacağını tahmin etmiyorduk" diyor.

YÖNETİCİ POZİSYONLARDA DA ETKİLİ

Çalışan kadınların çocuklarının yüzde 33’ü yönetsel roller üstlenirken, çalışmayanların çocuklarının ise yüzde 25’inin yönetsel sorumluluklar üstlendiği saptanmış. 

McGinn; çalışan kadınların çocukları için neyin uygun olduğuna dair, onların davranışlarını etkileyen bir ortam yarattıklarını belirtiyor. McGinn’in çalışan kadınlara mesajı çalışmanın çocuklar üzerinde uzun süreli pozitif etkileri olduğu yönünde. Araştırmacı; “İşe gittiğinizde çocuklarınızın önlerinde çok sayıda olanak olduğunu anlamasına yardımcı oluyorsunuz” ifadelerini kullanıyor.

Özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerde çalışmanın sonuçları çok daha çarpıcı olmuş. ABD’de çalışan annelerin çocuklarının çalışmayan annelerin çocuklarına göre 5,200 dolar fazla kazandığı sonucuna ulaşılmış.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr