Ernst Leitz tarafından 1849’da Almanya’nın Wetzlar bölgesinde kurulan fotoğraf makinesi, mikroskop ve lens üreticisi “Leica”, önceki akşam İstanbul bomontiada’da ilk Türkiye yerleşkesini törenle hizmete açtı. Projeye yedi milyon TL’lik yatırım yapan Doğuş Grubu adına, CEO Hüsnü Akhan ev sahipliğinde yapılan açılış töreninde, Leica Türkiye koordinatörü Kayhan Gürbüz’ün yanı sıra, Leica AG Uluslararası birimi adına kurum temsilcileri Oliver Kaltner ile, Karin Rehn-Kaufmann ve Dr. Andreas Kaufmann da hazır bulundu. Akhan’ın, konuklarına yaptıkları işbirliği ve İstanbul’daki misafirlikleri sebebiyle “Bu güç zamanlarda yanlarında oldukları için” bilhassa teşekkür ettiği etkinlikte, Alp Sime’nin “Ceratonia” kişisel sergisi de ziyarete açıldı.

‘Ara Güler’ müjdesi

Açılış nedeniyle yapılan toplantıda bir soruyu yanıtlayan Akhan, Türkiye’nin markası ve mirası haline gelen “Ara Güler” müzesi ve arşivinin de, eğitim ve sergi alanlarını kapsayacak aynı yerleşkede kurulacak “Ara Güler Müzesi” ile birlikte sanatseverlere kazandırılacağını müjdeledi. Güler’in İstanbul Galatasaray’daki, kendi kafesi ve evini de barındıran binasını koruyacaklarını, güçlendirip renovasyonunu yaparak yine bir müze olarak değerlendireceklerini belirten Akhan, projelendirme çalışmasını sürdürdükleri “esas, Ana Ara Güler Müzesi”nin ise, özellikle alt katı Güler arşivine ve depolamaya yönelik olarak, bomontiada’daki yerleşkede bulunacağını, tahminen ise altı ay içinde ziyarete açacaklarını” aktardı.

Akhan ayrıca, “Leica Akademi”, “Leica Galerie” ve satış merkezinin aynı zamanda Türkiye ve çevre ülkelerdeki fotoğraf koleksiyonerliğinin ve özel galerilerin geleceği için de önemli bir çıkış noktası olacağını belirtti. Yerleşkede salı - pazar günleri 11.00 - 19.00 arası açık kalacak satış mağazasıyla yeni modellerini tanıtan Leica, gençlere yönelik yeni “polaroid” mantığı taşıyan “retro” tasarımlarıyla da pazarda yer edinmeyi amaçlıyor. Galerinin dünyada Boston, New York, Frankfurt, Salzburg, Varşova, Los Angeles ve Milano’da şubeleri mevcut.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr