Danimarka’da, Güney Amerika seyahati dönüşü yüksek ateş ve kas ağrısı şikâyetleriyle Aarhus Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alınan genç bir erkek hastada Zika virüsüne rastlandı.

Sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve özellikle hamilelerin engelli bebekler doğurmasına yol açan Zika virüsünü taşıdığı belirlenen hastanın genel durumunun iyi olduğu, kısa sürede sağlığına kavuşabileceği belirtildi.

Hastane sorumlusu Prof. Dr. Lars Ostergaard, “Hasta sağlığına kavuşmak üzere, tamamen iyileşecek. Ona, gelecek birkaç ayda prezervatif kullanmasını tavsiye ediyoruz, çünkü bu virüsün ilk aylarda cinsel ilişki yoluya bulaşabildiği yönünde haberler de var” dedi.

İngiltere Kamu Sağlığı Dairesi’nden yapılan açıklamada da, Kolombiya, Surinam ve Guyana’dan dönen üç kişide Zira virüsünün tespit edildiği bildirilmiş; İtalya, İspanya ve İsviçre’de de Zika virüsü vakalarına rastlandığı belirtilmişti.

OBAMA ‘ÇARE BULUN’ DEDİ

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık ve ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görülen virüsün yayılmasına ve halkı korumaya yönelik tedbirlere ilişkin bilgi aldı.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Obama, virüsün tanımlanmasına ve tedavi geliştirilmesine ilişkin araştırmaların hızlandırılması talimatını verdi. ABD, virüs nedeniyle 22 ülkeye seyahat uyarısında bulunmuştu.

DSÖ: MİKROSEFALİ İLE İLİŞKİSİ ARAŞTIRILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini engellediği ve mikrosefaliye (küçük kafa) yol açtığı tahmin edilen Zika virüsü ile ilgili araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Zika virüsünün diğer hastalıklar gibi ateş, baş ağrısı ve eklem ağrısı semptomlarına yol açtığını, Zika’yı diğerlerinden ayıran semptomun ise kaşıntı olduğunu ifade etti.

Brezilya’da 4 bin mikrosefali vakasının incelendiğini belirten sözcü, bunların Zika virüsü ile bağlantısı konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kaydetti. Brezilya’da ekim ayından bu yana görülen mikrosefali (küçük kafa) vakası 4 bine yaklaştı.

Doktorlar, henüz tedavisi ya da aşısı olmayan hastalığa yakalananlara istirahat ve bol sıvı tüketimi öneriyor. Özellikle tropikal bölgelerde görülen hastalıktan korunmanın en etkili yolu, sivrisineklerin ısırmasına karşı önlem almak.

ALTI KITAYA YAYILDI

1940'lı yıllarda Afrika'da keşfedilen Zika virüsü, geçen sene Brezilya'nın güneydoğusunda rastlanana kadar Amerika'da bilinmiyordu. Virüs ortaya çıktıktan sonra, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla Latin Amerika'da hızla yayıldı.

Bazı ülkelerde, virüsün çocukların engelli doğmasına yol açması nedeniyle, kadınlar hamile kalmamaları konusunda uyarıldı. Virüse karşı henüz bir aşı bulunmuyor, sadece hastalığın semptomları tedavi edilebiliyor.

Karayipler'in değişik bölgelerine de hastalığın yayıldığı bildirildi. Daha önce Afrika ile Kamboçya, Endonezya, Filipinler, Malezya ve Tayland'ı da içine alan G.Doğu Asya'da görüldüğü belirtilen virüse geçen hafta Tayvan'da, son olarak da Avrupa'da Danimarka, İsviçre ve İngiltere'de rastlandı.

Semptomlar
-Ateş, baş ağrısı
-Göz nezlesi
-Boğaz'da şişlik, kistler
-Kızarıklık kaşıntı
-Eklem ve kas ağrısı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr