Ünlü İngiliz polis dedektifi Sherlock Holmes 93 yaşındadır, emekli olmuştur, hizmetçisi Bayan Munro ve oğlu Roger’la Sussex’teki bir çiftlik evinde yaşamını dingin bir şekilde sürdürmektedir. Ortağı Doktor Watson’ın son vakasını abartılı biçimde anlatıp The Adventure of the Dove Grey Glove adıyla kitaplaştırmasından rahatsızlık duyan Holmes, Hiroşima yolculuğunun hemen ardından gerçeği yazmak için masasının başına geçer.

Bellek kaybı yaşayan Holmes olayları parça parça hatırlar, tüm öyküyü birleştirmeye çalışır. Hizmetçisinin üstün zekalı, yetenekli oğlu Roger’ı çok seven Sherlock yazdıklarını ona da okutur. 1947’te Bay Kelmot karısı Ann’la ilgili olarak dedektifi görmeye gelmiştir. Bu davayı kabul eden Holmes Bayan Ann’ı izlemeye başlar. Ann notere gidip kocasının vasiyetini öğrenir, eczaneden zehir satın alır, mutlak bir sona hazırlanıyor gibidir.

Sherlock davalarını çözerken her zaman mantığının sesini dinlemiştir, somut  gerçeklerden yola çıkmıştır. Fakat bu kez onu duygusal bir yolculuk beklemektedir. Bu yolculuğunun sonunda Holmes insan doğasının mantıkla açıklanamayacak denli gizemli, karmaşık olduğunu ayrımsayacaktır.

Gerçek, kurgu, mantık, düş gücü, suçluluk, pişmanlık, insan doğası, zihin temalarını etkileyici bir anlatımla vurgulayan filmde Sherlock Holmes rolünde Sir Ian McKellen başarılı bir yorum sunuyor.

Mr. Holmes (Bay Holmes ve Müthiş Sırrı) Yönetmen: Bill Condon Oyuncular: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyaki Sanada, Roger Allan, Frances De La Tour, Hattie Morahan / 2015, 99 dakika, As Sanat / Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr