Meclis’te görüşmeleri süren “torba tasarıda” ki zeytinlikleri sanayi ve maden yatırımlarına açan maddeler komisyonda kabul edildi. Ulusal Zeytin, Zeytinyağı Konseyi Kurucu Yönetim Kurulu üyesi Murat Narin, Meclis’teki görüşme sürecini anlattı. Narin, önceki gün sabah önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile 2 saat süren toplantı yaptıklarını söyledi. Narin, “Bakan beye zeytine dair her şeyi anlattık. Ancak dikkate alınmadı. Bakan sonunda ‘bu konu zaten benim konum değil’ dedi” değerlendirmesini yaptı. Komisyonda ikinci oturum başlamadan önce AKP Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu’nun kendilerine, “tamam istediğiniz değişiklikleri yapıyoruz” dediğini anlatan Narin, “Biz de büyük bir sevinç içerisinde birbirimizi tebrik ettik.

Birkaç dakika sonra komisyon toplantısı başladığında değişiklik önergeleri verildi. Ancak bizim istediğimiz değişiklikler yapılmadı. İki maddeyi birkaç dakika içerisinde kabul edip geçirdiler” dedi. Narin, tasarıdan zeytinlikleri sanayi ve maden yatırımlarına açan maddenin çıkarılmasını istediklerini ancak kabul edilmediğini söyledi. Görüşmelerde komisyon başkanına 5-6 kez söz istediklerini ilettiklerini dile getiren Narin, şöyle devam etti: “Kendisi de bize ‘maddeler görüşülürken söz vereceğini’ bildirdi. Ancak 3-4 dakikada maddeleri geçirdiler. Söz vermediler. Protesto ederek komisyondan çıktık. Biz aldatıldık. Kamuoyunda zeytinler kurtulmuş gibi algı yaratılıyor. Doğru değil. Düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Genel kurulda iptal edilmesi için de girişimde bulunacağız.”

 

Kurul üyesi arttı

Tasarının ilk halinde kurul, zeytinlik sahası bulunan her ilde valinin başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ildeki en üst düzey temsilcileri, ziraat fakültesi, ziraat odaları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüsünden birer üyenin katılımı ile oluşuyordu. Tasarının ilk halinde 9 kişilik kurulun 6 üyesi hükümet tarafından atanan vali ile yine bakanlıkların belirleyeceği kişilerden oluşuyordu. Meclis’te Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kurula iki üye daha eklendi. 11 kişiye çıkarılan kurula, Zeytinyağı İhracatçılar Birliği temsilcisi ile ticaret borsası veya odası temsilcisi de girdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr