Bu müzikli anlatı, hiç tanımadığımız isimlerle, ya da adını duyduklarımızın farklı yönleri ile tanıştırıyor bizi... Bu gösteri, "keşke orada duruverseydi zama n" dedirtecek kadar güzel anların yaşandığı hikayeleri ve “iyi ki geçmişte kalmış” dedirtecek hüzünlü hatıraları anlatıyor. Pınar Ayhan’ın Türkiye’nin yakın tarihinden, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarını ve dönüm noktalarını, bilinen tarihin dışındaki anekdotlarla anlattığı, içinden müzik taşan hikayeler seyirciyle buluşuyor.

Yaklaşık iki yıllık yoğun bir araştırma ve hazırlık sürecinin ardından seyirciyle buluşan “Orada Duruverseydi Zaman”, izleyenleri tarih içinde yolculuğa çıkartan; müzikleri, dekor ve aksesuarlarıyla anlattığı dönemleri adeta yaşatan bir proje... Ancak projeyi farklı kılan, tarih sayfalarında belki de dipnot olarak kalan ancak öğrenildiğinde dönemin ruhunu kavramamızı sağlayan hikâyeleri…

Çanakkale Savaşı, Karadeniz Vapuru, Özsoy Operası ve Köy Enstitüleri'ne ilişkin insan öykülerinin yer aldığı, seyirciyi yaklaşık 100 yıllık bir zaman diliminde yolculuğa çıkaran projenin tasarımı müzisyen ve sunucu Pınar Ayhan'a ait... Proje Koordinatörlüğü ve sahne yönetmenliğini Gülçin Onbaşıoğlu’nun, dönem araştırma ve metin yazarlığını Banu Mertyürek Güler’in gerçekleştirdiği projenin görsel tasarımını Aslı Sinman Kutluay, kostüm danışmanlığını ise Esra Başıbüyük yapıyor. Tarihin içinden çıkıp gelen bazı karakterlerde Boğaçhan Sözmen'in sesini duyuyoruz. Uzandığı tarih dilimlerinde saklı kalmış ve anlatılan hikayelerin içinden doğan ezgileri de kulaklarımıza ulaştıran “Orada Duruverseydi Zaman”ın, hem doğu hem de batı müziklerini başarıyla icra eden orkestrası, Aslı Gültekin (Çello), Bilgin Canaz (Ney), Erdinç Aktuğ (Perküsyon ), Evren Kalaycıoğlu (Piyano) ve Murat Işık (Bağlama/Ud/Buzuki) gibi deneyimli müzisyenlerden oluşuyor.

Türkiye'de bir çok şubesi bulunan ve özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin kendilerine yeten, bağımsız, üretici bireyler olmalarını sağlamak amacıyla çalışan Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı yararına sahnelenecek olan bu iki perdelik gösteri, 13 Mart 2017 Pazartesi, saat 20:00'de, Kadıköy'de, Caddebostan Kültür Merkezinde ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak... Gösteri 18 Mart Cumartesi günü de Ankara'da sahnelenecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr