Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 günü yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi dün kentte düzenlenen etkinliklerle anıldı. Sivas katliamının 23. yılında düzenlenen anma törenlerine Avrupa ve Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Seyrantepe Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi önünde toplanan katılımcılar buradan Bilim Sanat Merkezi yapılan Madımak önüne yürüdü. Katliamda yakınlarını kaybedenler kortejin en önünde yürüdü ve kaybettikleri yakınlarıının fotoğraflarını taşıdı. Seyrantepe’den başlayan yürüyüş Ethem Bey Parkı. Mevlana Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı üzerinden “Utanç Müzesi” olması talebine karşın “Bilim ve Sanat Merkezi”ne dönüştürülen Madımak Oteli önünde son buldu. Katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunurken katılımcılar “burada” diye bağırdı. Duygulu anlar yaşanırken katliamlarda yaşamını yitirenlerin yakınları gözyaşlarını tutamadı.

Müze olana kadar

Halk ozanı Hasret Gültekin’in sazını temsilen bir kısmı yanık haldeki bağlamayı CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer elinde taşıyarak otel önüne getirdi. Binanın giriş kapısı önüne bırakılan sazın üzeri katılımcılar tarafından karanfillerle donatıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerden Nurcan Şahin’in annesi Fidan Şahin fenalık geçirdi. Ozan Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen ise binanın kapısını yumruklayarak “Burası utanç müzesi olana kadar bu binaya girmeyeceğiz” diye haykırdı.

Korku imparatorluğu

Madımak Oteli önünde yapılan konuşmalarda AKP hükümetine ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tepki vardı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, “Bu ülkede korku imparatorluğu yarattılar. Sandılar ki Aleviler sokağa çıkamayacak, canlarını anmaya Sivas’a gidemeyecek. Aleviler şehitlerine, insan haklarına, demokrasiye sahip çıkmaya devam edecekler. Asla yılgınlığa düşmeyecekler. Bu kanlı zihniyete karşı mücadelemizi yükselteceğiz” dedi.

Tüm yurdu sardı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “Madımak’ın dumanı bugün tüm yurdu sarmıştır. Madımak katillerini savunan avukatın AYM üyesi olduğu ortaya çıkmıştır. Biz bu zihniyetten de saraydan da adalet beklemiyoruz. Bir araya gelirsek Muaviye saltanatını yıkarız. Madımak utanç müzesi olana kadar 2 Temmuz’da Sivas’a gelmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Birileri Alevilerin Sivas’a gitmemesi için planlar yaptı, katliam çığırtkanlığı yaptı ama biz yine de geldik. Hiçbir güç Alevileri davalarını savunmaktan alıkoyamayacaktır” dedi.

Eşit yurttaşlık talebi

Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir, “Yılmadan, usanmadan, korkmadan her 2 Temmuz’da buraya geleceğiz. Bizim buraya gelmemizi engellemek için can güvenliğiniz yok diyorlar, engel olmaya çalışıyorlar. Bir kişi de kalsak, on kişi de kalsak biz buraya yine geleceğiz. Katliamlarda kaybettiklerimizi asla unutturmayacağız. Tek talebimiz eşit yurttaşlık hakkıdır, demokrasidir, insanca bir yaşamdır. Ayrıcalık istemiyoruz, temel haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de “Biz artık bu ülkede katliamlar yaşanmasın istiyoruz, katliamlarla yüzleşilsin istiyoruz. 23 yıl önce burada katledilenler Pir Sultan Abdal’ın barış elçisi olarak gelmişlerdi. Bir araya gelmemizden korkuyorlar, bir araya geldiğimizde saltanatlarının yıkılacağını biliyorlar” diye konuştu.

Devlet seyretti

Madımak’ta yaşamını yitirenlerin aileleri adına ise ablaları Huriye ve Yeşim Özkan’ı katliamda kaybeden Hüseyin Özkan konuştu. Özkan, “33 canı kimin yaktığını biliyoruz. Bu katliamı devletin seyrettiğini biliyoruz. Bu nedenle de Madımak hâlâ yanıyor, hâlâ kanıyor. Bu katliamları unutursak yok oluruz. ‘Tarihimizde insan yakma yok?’ diyenler, Madımak’taki canları kim yaktı?” diye sordu.

Katliam ülkesi olduk

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise “Ülkemiz katliam ülkesi oldu. Geçmişten günümüze katliamların failleri de, katilleri de bellidir, katliamları yapan aynı zihniyettir, Işid zihniyetidir ve yandaşıdır. Sivas’ı unutacak mıyız, unutursak yüreğimiz kurusun” dedi. 2 Temmuz Anma Komitesi adına konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, anma etkinliğine destek verenlere teşekkür etti. Yıldırım, “Ezilen halkların, ulusların, inançların haklarını savunmak devrimciliktir, aksini söylemek bağnazlıktır, faşizmdir” ifadesini kullandı. Etkinlikler, katliamda yaşamını yitirenler anısına semah dönülmesiyle son buldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr