Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Samsun İlkadım İlçe Seçim Kurulu ve Samsun İl Seçim Kurulu’nun, “seçime katılma yeterliliğine sahip 10 siyasi parti dışında diğer partiler veya diğer sivil toplum kuruluşları referandum çalışması yapamaz” kararlarını görüştü.

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun “tam kanunsuzluk” iddiasıyla kararın kaldırılması için yaptığı başvuru kabul edildi. Ancak, karar esastan değil usulden kaldırıldı. Kararda İl ve ilçe Seçim Kurullarının valiliğe görüş bildirme yetkisi yok. Böyle bir yasaklama kararı alınacaksa yetki valiliklerde, mülki amirlerde” denildi.

VALİLİKLERE YASAK KARARI YETKİSİ

Yakupoğlu’nun verdiği bilgiye göre YSK, CHP’nin itirazını kabul etmiş oldu ama aldığı kararla valiliklerin benzer kararlar almasının da önünü açtı. YSK’nın aldığı kararla aslında bu konuyla ilgili görüş bildirmemiş olduğunu söyleyen Yakupoğlu, “Samsun’dan gelen iki karar da hukuken yok oldu. Ama valilik şimdi aynı kararı alabilir. Eğer böyle bir karar alınırsa o zaman o karara itiraz için YSK’ya başvuru yapılması gerekecek” dedi.

Birleşik Haziran Hareketi’nin referanduma ilişkin bildiri dağıtma talebi daha önce valilik tarafından reddedilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr