Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart’ta yapılacak. 2 milyon 255 bin 386 adayın başvurduğu sınavın sonuçları 25 Mart’ta açıklanacak.

Adayların, sınavda telaş ve stresten uzak durmaları için soruları planlı bir şekilde çözüp, her soruyu birbirinden bağımsız düşünmesi gerekiyor. Bu da doğru oluşturulacak bir sınav stratejisiyle mümkün. Uğur Eğitim kurumları uzmanları, sınavda ortaya çıkabilecek sorunları ve bunlara çözüm olabilecek yöntemleri derledi.

İç sesiniz yanıltmasın

Sorun: Yanımda oturanın kitapçıkta benden ilerideki sayfada olması, sınav gözetmeninin davranışları dikkatimi dağıtıyor

Çözüm: Sınav bildiğini test etme sistemine aktarmanın yanında, zamanı verimli kullanma, dikkati toplama gibi süreçleri de içerir. Sınav anında sorumlu olduğunuz sadece kendi kitapçığınızdır. Yanınızdakinin ya da önünüzdekinin hangi sayfada ve soruda olduğuna gözünüz kayabilir, ama onların sizden ileride olması bütün soruları yaptıkları anlamına gelmez. Dolayısıyla sınavda kontrol edemediğiniz faktörlere dikkatinizi yine siz yöneltmiş oluyorsunuz. Ayrıca her zaman kendinizi deneme yaptığınız ortamın aynı olmamasına dikkat edin. Alıştığınız bir ortamla farklı bir ortam sizin başarı şansınızı değiştirmemeli.

Sorun: Çok fazla işlem hatası yapıyorum.

Çözüm: Genelde işlem hataları hızlı soru çözmeye çalıştığınızda ortaya çıkar. İyi bir sınav stratejisi bu konuda yaşadığınız sıkıntıyı gidermenize yardımcı olacaktır. Zamanı iyi kullanabilmek için soruları birbirinden bağımsız düşünmek ve kendinize özgü sınav yöntemini deneme sınavlarında oluşturmak işe yarayabilir. İşlem hatalarının diğer bir nedeni ise, “biliyorum, çözmeye gerek yok.” mantığından kaynaklanır. Bu durumda zihninizden işlem yapmak yerine, mümkün olduğunca yazarak soru çözmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

Sabit oturmayın

Sorun: Sınavda uzun süre kalmak bana zor geliyor.

Çözümler: Bunun nedeni 160 dakika oturma becerisi konusunda sıkıntı yaşanmasıdır. Çünkü bu hazırlık sürecine gelene kadar hiç belli bir amaç için 160 dakika oturmak zorunda kalmamıştınız. Deneme sınavlarını bu yönde birer prova olarak kabul etmek, sınavda 160 dakika daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden bedeninizi ve beyninizi 160 dakika boyunca zinde tutmaya alıştırmalısınız. Bunun en iyi yöntemi gerçek sınava giriyor gibi bol bol deneme çözmektir. Deneme esnasında sizi rahatlatacak egzersizlerde bu sorunu aşabilirsiniz. Sınav esnasında daima soruya doğru eğilmek ve sabit biçimde kalmak ortamdaki oksijeni tüketecektir. Artan karbondioksit uykunuzu getirip konsantrasyonunuzun azalmasına neden olacaktır. Bu yüzden her 10-15 soruda bedeninizi doğrultun ve mümkünde odayı havalandırın.

Bir soruya takılmayın

Sorun: Deneme sırasında 2-3 soru yapamadığımda moralim bozuluyor

Çözüm: Sınav anında dışarıdan gelen seslerin bizi rahatsız ettiği gibi iç seslerimiz de dikkatimizin dağılmasına neden olabiliyor. 2-3 soru yapamadığınızda iç sesiniz “Bak şimdi yapamadım, gerçek sınavda yapamazsam istediğim bölüme yerleşemem, istediğim bölüme yerleşemezsem...” şeklinde konuşup moralinizi bozabilir. Sınav anında iç sesleri kontrol altına almanız yine sizin elinizdedir. Daha sakin ve gerçekçi değerlendirmelerle, kendinizi olumsuz düşüncelerden uzak tutmanız, dikkatinizi sınav kitapçığına yoğunlaştırmanızı sağlayacaktır.

Sorun: Sınav sırasında bir soruya takıldığımda, başka soruya geçsem de dikkatimi toplayamıyorum.

Çözüm: Soruları birbirinden bağımsız düşünme becerisi sınavda başarılı olmak için önkoşullardan biridir. Eğer evde çözdüğünüz testlerde bu beceriyi kazanabilirseniz, sınavda da uygulayabilirsiniz. Evde bir soru üzerinde 5-10 dakika uğraşıyorsanız bu beceriyi sınava uyarlamanız doğru değildir. Bazı sorulara çok zaman harcayabilirsiniz, ancak süre sınırlaması olduğundan daha sonraki soruların sizi beklediğini unutmayınız. Eğer bir soruyu çok zaman harcayarak çözüyorsanız, temel bilgilerinizde eksiklik olabilir. Bu yüzden o soru ile ilgili konuları ve soru çözümü ile ilgili bilgilerinizi yeniden gözden geçirin.

Bütün sorular açıklanabilir

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, sınav sorularının yüzde 20’sinin yayımlanması kuralının bu yıl değişebileceğini açıkladı. Demir, “Bütün adaylar şifreleriyle şu an soruları görüyor. O sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı” dedi.

Demir, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek YGS öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÖSYM’nin “Sınav sorularının yüzde 20’sinin açıklanması kuralı” ile ilgili olarak Demir, bu kuralı yeniden değerlendirmek istediğini açıkladı. 2 milyon kişinin gördüğü sorunun zaten kamuya mal olduğunu dile getiren Demir, kuralın temel amacının adayların sorulara odaklı hazırlık sürecine girilmesini engellemek olduğunu söyledi. Demir, “Bu konu belki yeniden değerlendirilebilir. ‘Soruları açıklamayalım, biriktirdiğimiz bazı soruları daha sonraki sınavlarda sorabiliriz’ gerekçesiyle bunu başlatmışlar. Bütün adaylar şifreleriyle şu an soruları görüyor. O sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı. Dolayısıyla başlangıçtaki amaçlardan birisi tamamen ortadan kalktı. Diğeri de sorulara odaklanılmasın, soru odaklı değil konu odaklı çalışılsın ve biz onun bilgi düzeyini ölçmeye çalışıyoruz. Böyle bir yönlendirme yapmayalım soruları yayımlayarak idi. Onu da değerlendireceğiz, belki bu konuda yeni bir karar vermek durumunda kalabiliriz” dedi. Demir, konunun bu hafta ÖSYM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini dile getirdi.

Lise öğretmenleri

“YGS’de lise öğretmenlerinin soru hazırlayıp hazırlamadığına” ilişkin soru üzerine Demir, lise müfredatına uygun soruların sorulduğunu, lise öğretmenlerinin de soru havuzunu genişletmek bakımından faydası bulunacağı kanısında olduklarını söyledi. Demir, bu kapsamda bu yıl ilk kez soru havuzunda lise öğretmenlerinin de katkısını almaya başladıklarını bildirdi.

‘ÖSYM KPSS ile aşı oldu’

2010 KPSS’si ile ilgili soruşturmayı değerlendiren Demir’in, “O dönemde böyle bir şey ortaya çıkmamış olsaydı, güvenliğe ilişkin ve ÖSYM’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin bazı konular, bu kadar öne alınmayabilirdi. Belki ‘ÖSYM aşı oldu’ diyebiliriz. Madem böyle şeyler olabiliyor, buna tedbir almak için kurumsal yapı tümüyle değiştirildi” ifadelerini kullanması dikkat çekti. Bazı adayların, sınav süresinin bitmesine karşın, soru kâğıtları toplanırken, soruları yanıtlamayı sürdürdüklerini belirlediklerini dile getiren Demir, “Bunların sınavlarını istemeden iptal ediyoruz. Çünkü bir kişiye ilave yarım dakika, 1 dakika süre vermek büyük bir haksızlık. Bu nedenle, adaylara çağrım, ‘Sınav bitmiştir, cevap kâğıtlarınızı kitapçığın arasına koyun’ dendikten sonra soruları yanıtlamaya devam eden kişi, bütün emeğini zayi etmiş olur. Çok sayıda kişinin geçen yıl içinde bu kayıtlardan sınavını iptal ettik” dedi.

Gizli gözlemci

“Sınavlarda görev alacak gizli gözlemcilere” ilişkin soru üzerine Demir, salon gözlemcisi olarak, adının açıklanmayacağı, hiç kimsenin bilmeyeceği, sadece aday kimliğiyle sınava girecek ÖSYM görevlilerinin bulunacağını vurguladı. Bu uygulamayı 4-5 sınavda denediklerini bildiren Demir, “Salon başkanının, bina sınav sorumlusunun, o ildeki ÖSYM koordinatörünün bilgisi dışında aday kimliği olan ÖSYM görevlileri olacak. Sınav güvenlik tedbirlerinden ilave bir konu bu. Bu bütün sınavlarda olacak. Bütün salonlarda olabilir” dedi. Demir, bütün sınavlardan sonra sınavın ardından adaylara anket uygulaması yapacaklarını, sonuçlar açıklanıncaya kadar aday işlemleri sistemi üzerinden anket doldurulabileceğini de sözlerine ekledi.

 

40 Türkçe 40 Matematik

 YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer alacak. Adaylar, güncel öğretim programlarından sorumlu olacak. Bu yıl YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltilecek.

Baraj değişti

YGS’de bu sene en önemli değişiklik, daha önce 140 olan baraj puanının 150’ye çıkarılması oldu. Buna göre iki yıllık önlisans programlarını hedefleyen adaylar, YGS’de en az 150 puan almak zorunda. Dört yıllık lisans programları için LYS’yi hedefleyen adaylar ise geçen yıllarda olduğu gibi yüzde 20 başarı oranına denk gelen 180 puanı yakalamak zorunda.

LYS için 32 net

Buna göre 150 puana ulaşmak isteyen adaylar, YGS sınavında en az 20 net çıkarmak zorunda. LYS barajını geçmek içinse gerekli olan net sayısı ise 32.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr