İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde önceki gün kabul edilen teklifle de arazisinin bir kısmı, ticaret alanından sosyal ve kültürel tesis alanına çevrildi. Planlara bir de zeminaltı otopark eklendi. CHP’li Meclis üyeleri, kararı yargıya taşıyacak. Mimarlar Odası, arazinin ticaret alanı yapılmasına karşı dava açmış, alanın yapılaşmaya açılmaması ve yeşil alan ihtiyacı için kullanılması gerektiğini belirtmişti. Mahkeme de bu talebi uygun bularak, planları iptal etmişti.

Bir yıl önce başlamış

Yeni teklif raporuna göre, şu an üzerinde garaj bakım atölyeleri yer alan mülkiyeti İBB’de olan 17 bin 567 metrekarelik arazide, 10 Mayıs 2016’da “Fatih ilçesi Topkapı Mahallesi yurt projesi” çalışmaları başlatılmış. Ancak uygulamaya geçilebilmesi için imar planlarının yapılması gerektiği vurgulanıyor. Raporun plan notlarında ise “Plan sınırı içindeki alanda blok boyut ve şekilleri, çekme mesafeleri, kat adedi ve yükseklikleri serbest olup çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak İBB tarafından onaylanacak avan projede belirlenecektir” ifadeleri dikkat çekti.

Nerede toplanacağız?

CHP’li Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, araziyle ilgili önceki mahkeme kararlarının teklif rapora eklenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Davalar şu an Danıştay’da. Rapora neden eklenmedi? Ayrıca burası yenileme sınırları içinde. Sur alanı ve arkeolojik alanları da var. Kazı da yapılması gerek. Zeminaltı otopark mümkün olmamalı. Ayrıca insanlar deprem olunca nerede toplanacak. Otoparka mı?” diye sordu. AKP’li Meclis üyesi Hadi Diler ise yeni planların koruma kuruluna görüş alınmak üzere sunulacağını söyledi. Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu ise bu kararı da yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr