MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeminde referandum, hedefinde ise MHP'li muhalifler var. Bahçeli'nin parti içindeki muhalifler için söylediği, "Kurmak için uygun zaman kolladığınız partinizle karşımıza çıkın da boy ölçünüzü görelim" meydan okumasına parti içinden yanıt geldi. MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu RS FM'de 'Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle' programında Bahçeli'nin sözlerini yanıtladı.

"Neden Parti kuralım ki? Biz partimize ters değiliz, sadece genel merkezin aldığı karara tepkiliyiz. Bir referandum yapılıyor, insanlar özgür iradeleriyle evet veya hayır diyecekler. Kendisi bu güne kadar sürekli olarak hem başkanlığa hem partili cumhurbaşkanlığına hayır diyordu. Biz şimdi yine aynı şeyi söylüyoruz, kendisi evet demeye başladı. Kararı değiştiren biz değiliz ki kendisi. Dolayısıyla biz neden kendi partimizden ayrılalım?"

MHP'li muhalifler kendi partilerinden ayrılmak istemese de ihraç ediliyorlar. Halaçoğlu, ihraç edilseler de parti kurma niyetlisi olmadıklarını söyledi:

"Edebilirler, onun için başvursunlar. Ama biz kendimiz ayrılmayı falan düşünmüyoruz. Onların ellerinde yetki ve tüzük var. Tüzüğe uymasa bile ihraç edebilirler, ihraç etsinler. Ama biz bir parti kurmak heveslisi veya niyetlisi değiliz. Bizim buradaki kararımız, hayır derken bu anayasanın, Türkiye'ye demokratik hukuk sistemi ve parlamenter sistemden koparacağını ve tek adam yönetimine götürdüğünü söylüyoruz. Bunun hangi sebeple olmayacağını bize kimse izah edemiyor. Sadece ‘Hayır' diyenleri bir şekilde terör örgütleriyle suçluyorlar. Bana ne kim ne derse desin. Benim aklım var fikrim var. Söylediğim şey tamamen anayasadaki maddeleri göz önüne alarak, tahlilde bulunarak yapılmış bir sonuçtur. Halk da bunu söylüyor. Dünyanın neresinde görülmüş ki terör örgütleri parlamenter demokratik sistemi savunsun?"

'BİR SİYASETÇİNİN YAPTIĞI KESKİN DÖNÜŞÜN BİR SEBEBİ OLMALI'

Tüm siyasi çevreler hatta sokaktaki insanların yanıtını alamadığı yegane soru, Devlet Bahçeli'nin 'Evet' demesindeki fikir değişikliğinin yanıtı. Bahçeli partisinin grup toplantısında '15 Temmuz darbe girişimi' olarak izah etse de, Halaçoğlu için geçerli bir neden değil:

"Devlet Bahçeli, 15 Temmuzdan sonraki beyanatlarında da yine karşı başkanlığa. Bunun 15 Temmuzla bir alakası yok. Bütün mesele eğer 15 Temmuzsa, onunla ilgili kararlar alınır. Sonuç olarak parlamenter sistem bunu engelleyici bir unsur değil. Mesele, parlamenter sistemi ortadan kaldırma sebebinin ne olduğunu kimsenin açıklayamaması. Dolayısıyla sayın genel başkan bize bu konuda tatmin edecek bir açıklama yapamadığı için ‘Hayır' diyoruz. Anlayamıyoruz, anlamamızın da mümkün olmadığını düşünüyorum. Normalde bir siyasetçi politikasında yüz seksen derece bir dönüş yapıyorsa bir sebebi olmalı ve dava arkadaşlarına da açıklaması gerekir. Sadece genel başkan açıklayamadığı gibi yardımcıları da açıklayamıyor. Ama şurası muhakkak, mesele ne 15 Temmuz ne de devletin bekasıyla alakalı bir mesele değil. Eğer öyle olsa, çıkarılan anayasa neden 2019'da devreye giriyor? Acil değilse ne anlamı var. Demek ki söylenenler doğru değil."

MHP'li muhalifler sadece düşünceleriyle değil düşüncelerini dile getirmedeki sıkıntılarla da gündemde. Düzenleyecekleri toplantılar, salonun iptal edilmesiyle ya da elektriklerin kesilmesiyle başlamadan son buluyor. Halaçoğlu, baskıları anlatırken merkez medya kuruluşlarının ambargosundan bile bahsediyor. Peki, kim bu baskının faili?

'HAYIR DİYENLERE KARŞI AKIL ALMAZ BİR TAVIR VAR'

"İktidarda olanlar. İktidardakilerin bunu yapması gayet tabidir. Çok ileri bir demokrasiye sahip oldukları için yapıyorlar. Bütün mesele ‘Evet'in umdukları gibi fazla çıkmayacağını görmüş olmaları. Televizyon kanallarının hepsi kapalı bize. Televizyonlara çıkarılmıyoruz. Ulusal televizyonlar içerisinde sadece Fox TV ve Halk TV bizimle röportaj yapabiliyor. Diğer kanallar davet edecekler aslında ama çağırılmamamız konusunda baskı var. Bunu genel yayın yönetmenleriyle yaptığımız konuşmalarda öğreniyoruz. ‘Baskı altındayız' diyorlar. İstediğimiz bir salonu tutamıyoruz. Pazar günü eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Atilla Kaya, Denizli‘de konuşturulmadı. Söz verilip onaylanmasına rağmen salon iptal edildi. Hayır diyenlere karşı akıl almaz bir tavır var. Referandumun temeli demokratik olmasıdır. Halk onaylar ya da onaylamaz, herkes buna saygı gösterir. Meclis konuşmalarında AKP milletvekillerinin en çok söylediği ‘Neden millete gitmekte korkuyorsunuz?' sözüydü. Bunu MHP genel merkezi de söylüyordu. Korkmuyoruz işte gelin anlatalım derdimizi. Bu referandumda hakkaniyete uyan demokratik bir seçim yaşanacak mı? Hükümet devletin tüm imkanlarını kullansın ama ‘Hayır' diyecekler bunları kullanamadığı gibi teröristlerle eş değer tutulsun."

Yusuf Halaçoğlu MHP'lilerden de referandumun sonucundan da emin:

"Sonuç kesinlikle ‘Hayır' çıkacak, göreceksiniz. Çünkü MHP'lilerin yüzde doksanı ‘Hayır' diyor. Yaptıkları bu icraatlar nedeniyle oran şimdi yüzde doksan beşe çıkıyor. İnsanlar tek adam sistemine ‘Evet' demek istemiyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr