Başika krizini çözmek için Irak-Türkiye ve ABD arasında devam eden uzlaşı arayışları, Türkiye’den, Musul operasyonuna yönelik son açıklamalar, tezkere kararı ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere siyasilerin açıklamalarıyla yeniden tırmandı. Irak Temsilciler Meclisi (ITC) nin Başika’daki Türk birliklerini “işgalci güç” olarak tanımlayan ve Erdoğan’ı hedef alan son açıklamalarının ardından başkentler protesto için harekete geçerken Türkiye’nin hedefinin Başika’daki bir grup eğitilmiş gücün Irak ordusunun komutasında Musul operasyonuna katılması olduğu öğrenildi.

TÜRKİYE'YE TEHDİT: IŞİD'LE DEĞİL, TÜRK ORDUSUYLA SAVAŞIRIZ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız dün, Irak Büyükelçisi Hisham Al Alawi’yi makamına çağırarak Irak Temsilciler Meclisi’nin (ITC) aldığı karardan duyduğu rahatsızlığı iletti ve protesto etti. Bağdat’ın Türk Büyükelçi Faruk Kaymakçı’yı çağırma kararı ise Kaymakçı’nın Bağdat dışında olması nedeniyle dün gerçekleşmedi.

CEYDA KARAN YAZDI: Mezhepçi retorikten kaçınılmazsa...

ASLI AYDINTAŞBAŞ YAZDI: Musul’a girmemizi neden istemiyorlar?

Öte yandan Türkiye’nin Musul Operasyonu’nda hedefinin TSK’nın aktif rolü olmadığı, Başika kampında Türk askeri tarafından eğitilen yaklaşık 3 bin Iraklıdan sadece bir kısmının operasyonda Irak ordusunun komutası altında görev alması olduğu öğrenildi. Ancak Musul’un Türkiye tarihindeki önemi ve bunun içpolitikada kullanılmasının ABD’nin aracılığında sürdürülen uzlaşı arayışlarına da sekte vurduğu belirtildi. Ankara’nın gündeminde TSK’nın Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi Musul’a sınırötesi bir operasyon düzenlemesi yer almıyor.

Bağdat’ın Türkiye’nin birliklerini çekme çağrısına karşın Türkiye’nin Irak ve Suriye tezkeresini yeniden uzatması ve Musul operasyonunda aktif rol alabileceğine yönelik ifadelerle tırmanan krizde Türkiye’nin tepkisini önceki gün akşam Dışişleri “şiddetle protesto” ettiğini duyurarak açıkladı:

“Türkiye, ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle öz savunma hakkını kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği mücadelede olduğu gibi, ortak bir geleceği paylaştığı Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda sergilediği ilkeli tutumunda da kararlılığını koruyacaktır.

ITM’nin sözkonusu kararından ve Irak’lı bazı yetkililerin son dönemdeki ülkemizi suçlayıcı açıklamalarından duyduğumuz rahatsızlık ve tepkimiz, Bakanlığımıza davet edilen Irak’ın Ankara Büyükelçisine de iletilecektir.

Iraklı yetkilileri, DEAŞ’la mücadelenin böylesine kritik bir döneminde, DEAŞ sonrası döneme yönelik çıkar hesaplarını bir kenara bırakmaya ve Irak ile bölgemizin iyiliği için ülkemizin kendilerine uzattığı dostluk ve yardım elini tutmaya davet ediyoruz.”

Ancak Bağdat’ın Türk Büyükelçinin de çağrılacağını duyurmasına karşın Türk diplomatik kaynaklar, Bağdat’ın dün akşam saatleri itibariyle böyle bir girişimde bulunmadığını belirtti.

Nuceyfi: “Irak Ordusunun komutasında olacağız”

Başika’da Türkiye’nin eğittiği yaklaşık 3 bin kişilik birlikten sorumlu olan eski Musul Valisi Asil Nuceyfi, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Bizim birliklerimizin Irak Ordusu’nun komutasında Musul Operasyonu’nda görev alacağından eminim” dedi. Nuceyfi, Bağdat-Ankara arasında tırmanan kriz için de “Bu siyasi bir kriz ve eminim diplomatik şekilde çözülecek ve biz Irak ordusu ile, uluslararası koalisyonla birlikte görev alacağız” diye konuştu. Nuceyfi hem koalisyonla hem de Irak ordusuyla temas halinde olduğunu belirterek, “Biz de, peşmerge de Musul operasyonunda görev alacak” diye kendinden konuştu.

ABD:“İzin alın”

ABD ise bu krizin Türkiye ve Irak tarafından çözülmesini istese de Musul Operasyonunda görev alacak kişilere Bağdat’ın karar vermesi gerektiği görüşünde.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Bağdat ve Ankara’daki temaslarının ardından geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Abadi’ye destek vermiş ve “Musul’un geri alınması operasyonunun çekirdeğini, koalisyonun desteklediği ve Peşmerge’nin de desteğini alan Irak güvenlik güçleri oluşturacak. Musul’a Peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek.” demişti. IŞİD karşıtı koalisyonun Sözcüsü John Dorrian’ın “Irak Topraklarında bulunan Türk Ordusu Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir." dediği iddialarını ise koalisyon sözcülüğü Cumhuriyet’e yalanladı. Dorrain’in Türkiye de dahil Irak’ta IŞİD ile mücadele etmek isteyen herkesin Irak’tan izin alması gerektiğini vurgulayan kaynaklar bu haberlerin yanlış olduğunu belirtti.

ABD’den yeni üs iddiası

Musul yakınlarında bulunan ve Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasında sorun haline gelen Başika’daki Türk askerleri ile ilgili tartışmalar sürerken, ABD ordusunun Musul operasyonunda kullanılmak üzere Başika’da askeri kamp kurduğu belirtildi. Rudaw’ın haberine göre, ABD ordusu, Musul operasyonuna hazırlık kapsamında, Türk ordusunun eğittiği Sünni Heşdi Vatani gücünün bulunduğu kampın yakınlarında yeni bir kamp kuruyor. Yapımı devam eden kampa ABD’li askeri danışmanların 10 Ekim’den itibaren yerleşmesi planlanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr