Emekli hâkim, eski futbolcu, bale eleştirmeni, ressam, büyükelçi, doktor, öğretmen, albay... Yaşları 55 ile 90 arasında değişiyor. Kimi eşini kaybetmiş, kimi çocuğuna yük olmamak istiyor, kimi ise kentsel dönüşümde yıkılan evinin ardından mahallesinden kopmama derdinde. Hepsi Buket Yaşlı Bakım Merkezi’nde buluştular. Burada hem sağlık sorunları takip ediliyor, hem de sosyal ve kültürel aktivitelere katılabiliyorlar. Makyaj ve cilt bakım hizmeti alıyorlar. Müzik dinletileri, dans, tiyatro ve sinema gösterimi, hava güzel olduğunda bahçede yapılan özel barbekü partileri derken, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorlar. Merkezdeki en özel etkinlik ise derbi maçları... O gün bayram sabahı heyecanıyla bir hazırlık söz konusu.

Tuncer Kapıdağ (72), bir yıldır, Kozyatağı’ndaki şubede. Eşi vefat edince bakımevine yerleşmiş. Çocuğu yok. Özel bir şirketten emekli olmuş. Ticaretle ilgileniyor. Enerjik görüntüsüyle dikkatimizi çekiyor. Yanına gittiğimizde, hemşiresinin koluna girerek dans etmeye başlıyor. İyileşip eve döndüğünde yeniden çalışmak istediğini bile söylüyor. Geçen yıl denizde yüzerken kasığına darbe almış, mikrop kapınca gözünden ameliyat olmuş. Önümüzdeki günlerde safra kesesinden ameliyat olacağını söylüyor. “Burada mutluyum” diyor.

‘Gitmeye niyetim yok’

Ruhser Demirtürk (86) de bir yıldır merkezde. Yaşını hiç göstermiyor. Doğma büyüme İstanbul Fatihli. Evi kentsel dönüşümle yıkılmış. Yeni yapılan evini ise kiraya vermiş. Demirtürk, şunları söylüyor: “Burada mutluyum. Gitmeye hiç niyetim yok. Çocuklarım var, onların da çocukları var. Bana bakıyorlardı ama kimseye yük olmak istemem. Yanımda da kimseyi çok istemem. Torunlarım, oğlum ziyaretlerime geliyorlar...”

‘YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ DE VAR’

Doktor Tülin Öztürk ve eşi Suat Öztürk, 17 yıl önce, yaşlı nüfusun giderek arttığı gerçeğinden yola çıkarak, ev konforunda, içinde sağlık hizmetinin de olduğu bir bakım merkezi kurmak için yola çıktılar. İlk şubeyi, 2004’te Kavacık’ta açan çift, ardından Göztepe ve Kozyatağı’nda da hizmet sunmaya başladı. Kozyatağı 54, Kavacık 36, Göztepe 49 kapasiteli. Bakımevinde günlük, haftalık, dileyen için aylık kiralama da söz konusu. Her merkezde farklı branşlardan hekimler görev yapıyor. Kozyatağı’nda yoğun bakım ünitesi bile var. Doktor Tülin Öztürk, ülkemizde yaşlı nüfusun giderek arttığına dikkat çekerek, “Evde sosyal aktivite söz konusu olmuyor. Yaşlılar bize geldiğinde bakımsız, Alzheimer, demans gibi sağlık sorunları ilerlemiş oluyor. En sık karşılaşılan problemlerin başında sıvı eksikliği geliyor” diyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr