Tutuklama kararı sonrası Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Sayfada sadece 55 saniye kalan bir tweetten dolayı bir gazetecinin tutuklanması, düşünceyi ifade özgürlüğü açısından çok büyük bir tehdittir" değerlendirmesinde bulundu. Yarkadaş, "Gazetecilik açısından tartışmalı olan bir başlıktan, terör örgütü propagandası gibi zorlama bir suçlama çıkarmak, gazeticilerin nasıl bir tehdit altında çalıştığının da göstergesidir'' dedi. CHP'li vekil, "Yargı mekanizmasının verdiği bu karar gazeteciliğin biçilmesidir. Yargı bugün gazeteciliği biçmiştir'' ifadesini kullandı. Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:

 "Biçti başlığından yola çıkılarak başlatılan ve AK Trollerin de tahrik ederek yön verdiği soruşturma, gazeteciliğin biçilmesine dönüşmüştür. Burada dünya hukuk tarihine ve Türk basın tarihine geçecek absürt bir soruşturma ve trajikomik bir gözaltına şahit olduk. Bu soruşturma, basın tarihinin belki de en absürt soruşturmalarından biri olarak anılacak. Bu tutuklamanın ardından, hiçir gazeteci özgürce başlık atamaz. Bu soruşturma hukuka aykırıdır. Bu soruşturma, akılla, vicdanla, hukukla ve mantıkla izah edilemez. Soruşturmada, terör örgütü propagandasına ilişkin herhangi bir emera, kanıt ve delil yoktur. Savcılık ve hakimlik neye dayanarak bu kararı vermiştir; doğrusu bunu merak ediyoruz. Savcılar ve yargıçlar, iktidarın ağır baskısı altından kalarak bu tür kararları almaya zorlanıyorlar. Oğuz Güven, cezaevine konulan 165. gazetecidir. Güven'in cezaevine girmesiyle birlikte, Türkiye Düşünceyi Özgürlük Ligi'nde 163.sıraya yerleşmiştir. Buradanr yargıya ve iktidara çağrı yapıyoruz. Gazeteciliği, haberciliği, yorumculuğu suç olarak görmeyin. Zorlama yorumlarla terör örgütü propagandası suçlamayı çıkarmayın ve Oğuz Güven'i serbest bırakın. Bu yanlıştan hemen dönün."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Soruşturma safhası ile tutuklama müzekkeresinde yer alan ifadeler, birbirinden ilgisiz ve önyargıyla doludur. Bu da Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik önyargı ve bakışın karar tutanağına bile yansıdığını göstermesi açısından somut bir örnektir' dedi.

Öte yandan, Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan CHP Mlletvekili Sezgin Tanrıkulu da "Söz artık bitmiştir'' dedi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş de Oğuz Güven'in tutuklanmasını kınadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr