ABD’de Trump dönemiyle birlikte Washington-Pekin hattında gerilim artıyor. Beyaz Saray basın sözcüsü Sean Spicer’ın önceki gün düzenlenen basın toplantısında “ABD’nin Güney Çin Denizi’ndeki çıkarlarını koruyacakları” vurgusu dikkat çekti. Spicer, Dışişleri Bakanlığı henüz onay aşamasında olan Rex Tillerson’un 11 Ocak’ta yaptığı ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bölgelerde denizi doldurarak yarattığı yapay adaları kast ederek “Çin’in yapay adalarına erişiminin engellenmesi gerektiği” açıklamasına ABD Başkanı Donald Trump’ın katılıp katılmadığının sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu, adaların uluslararası sularda olup olmamasına bağlı. Eğer öyle ise uluslararası bölgeleri tek bir ülke tarafından ele geçirilmesine karşı savunacağız.”

Nükleer tehdit

Pekin yönetiminden yanıt ise gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, “Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki adalar üzerinde tartışılmaz egemenliği olduğu ve ABD’nin Güney Çin Denizi konusuna taraf olmadığını” belirtti. Komünist Parti’nin yayın organı olan Global Times gazetesinin ise “ABD’yi saygı duymaya zorlamak için” nükleer cephaneliğin genişletilmesi çağrısında bulunması dikkat çekti.

Öte yandan Trump’ın ekibine atadığı isimlerin Senato tarafından onaylanması süreci de sürüyor. Senatonun Dış İlişkiler Komitesi’nde dün yapılan oylamada, petrol devi ExxonMobil’in eski CEO’su Rex Tillerson’ın adaylığı 10’a karşı 11 oyla kılpayı onaylandı. Komitede 11 Cumhuriyetçi, 10 Demokrat üye bulunuyor. Tillerson’un koltuğa oturması için senatoda bir oylama süreci daha var.

NATO’ya bağlılık vurgusu

Trump’ın Rusya’nın seçimlere siber müdahale iddalarıyla ilgili rapor nedeniyle ters düştüğü CIA’nın başkanlığı için aday gösterdiği Mike Pompeo da onay aldı

“NATO’nın köhnemiş bir kurum olduğunu” ifade eden Trump’ın Savunma Bakanı James Mattis de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüşerek “ortak değerler ve ittifaka bağlılık” vurgusu yaptı.

‘YALAN SÖYLEME NİYETİMİZ YOK’

ABD’nin çiçeği burnunda Başkanı Trump ile medya arasında gerilim devam ederken dün Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer burada ilk basın toplantısını düzenledi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda Spicer’ın Trump cephesinin basınla yaşanan gerilimi yumuşatma çabası dikkat çekti. Spicer, basının Trump’ın yemin törenini selefi Obama’nınki ile karşılaştırıp alanda daha az katılım olduğuna yönelik haberlerine sert tepki göstermesi, yanlış yönlendirme yaptıkları suçlamasına ilişkin olarak da medyanın sorularının muhatabı oldu. “Başkan’ın sahip olduğu muazzam desteğin altını oymak için bir ortam yaratılıyor” diyen Spicer, bu kez törendeki alanının kalabalığına değinmedi. Yemin töreninin şimdiye kadar ki törenler arasında dünyada en çok izleyici kitlesi çektiğini söyledi ve buna internet ve YouTube aracılığıyla töreni izleyenleri de dahil etti. Bir muhabirin “Niyetiniz hep doğruyu söylemek mi? Doğru olmayan bir şeyi bilerek söylemeyeceğinize yemin eden misiniz?” sorusuna da Spicer, “Niyetimiz size asla yalan söylememek” yanıtını verdi.

‘Destekçi’ taşımışlar

Öte yandan, CBS’e konuşan kaynaklar Spicer’ın “CIA çalışanları Trump’ın konuşmasını beş dakika boyunca ayakta alkışladı” iddiasını yalanladı. Başkanı alkışlayan 40 kişinin Langley’e Beyaz Saray ve yeni CIA şefi Mike Pompeo tarafından getirildiği belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr