Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu iddia edilen basın-yayın kuruluşlarında çalışan ve Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından tutuklanan 29 gazetecinin yargılandığı davadanın dünkü duruşmasında duruşma savcısı Göksel Turan savunmaların tamamlanmasının ardından tahliye taleplerine ilişkin mütalaasını açıklamıştı. Savcı Turan mütalaasında Atilla Taş, Murat Aksoy, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Yetkin Yıldız, Seyit Kılıç, Mustafa Erkan Acar, Hüseyin Aydın, Abdullah Kılıç, Ali Akkuş, Bünyamin Köseli, Cihan Acar ve Oğuz Usluer olmak üzere 13 gazeteci hakkında yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak tahliye edilmelerini talep etmişti.

Mahkeme de savcının tahliyesini istediği kişilere tutuklu gazeteciler Büşra Erdal, Ahmet Memiş, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Cuma Ulus, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Muhammet Sait Kuloğlu'nu da ekleyerek toplamda 21 kişiyi saat 16.30'da tahliye etmişti. Tahliye kararının ardından yandaş yazarlar Cem Küçük ve Fatih Tezcan Twitter hesaplarından tahliye kararını veren yargı mensuplarını hedef gösterdi.

Duruşma savcısından itiraz

Yandaş kalemlerin devreye girmesinin ardından önce savcı Göksel Turan mütalaasında tahliye talep etmediği Büşra Erdal, Ahmet Memiş, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Cuma Ulus, Habip Güler, Halil İbrahim Balta, Muhammet Sait Kuloğlu'nun serbest bırakılmalarına itiraz etti. Anadolu Ajansı saat 00.18'de itirazın bir üst mahkeme olan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildiğini duyurdu.

Gerekçe 17-25 Aralık haberleri

Savcı Turan tahliye talep etmediği 8 kişinin serbest bırakılmasına yaptığı itirazda, Ergenekon-Balyoz davaları ile başlayan ve 17-25 Aralık sürecinde örgüt lehine algı operasyonu amacıyla yayınlar yaptıklarını, bunu da Fuat Avni Twitter hesabı ile sıklıkla paylaşımlar yapılarak gerçekleştirildiğini iddia etti. Bu kişilerin darbe girişimi öncesi darbenin gerçekleşeceği anlamına gelen paylaşımlar yaptığını ileri süren savcı Turan, ardından girişimin örgüt ile ilgisinin olmadığı şeklinde paylaşımlarda bulunduklarını savundu. Dosyada açık kaynak araştırmaları, tanık beyanları bulunduğunu belirten savcı Turan, sanıklar hakkındaki delillerin tam olarak toplanmadığını iddia ederek tahliyelerin usul ve yasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Jet soruşturma

Anadolu Ajansı ardından 00.54'te savcı Turhan'ın tahliyelerini talep ettiği Atilla Taş, Murat Aksoy, Ali Akkuş, Hüseyin Aydın, Mustafa Erkan Acar, Seyid Kılıç ve Yetkin Yıldız hakkında darbeye teşebbüs iddiasıyla soruşturma başlatılarak, gözaltı kararı çıkarıldığını belirtti. Yine savcının tahliye edilmelerini talep ettiği Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Abdullah Kılıç ve Oğuz Usluer hakkında da “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla soruşturma başlatılarak gözaltına alındıklarını duyurdu. Gözaltı işlemine bu kişiler hakkındaki deliller ve kaçma şüphesi gerekçe gösterildi. Mahkeme tahliye ettiği 21 kişinin yurt dışına çıkışını yasaklamıştı. Bu adımlarla İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye ettiği 21 kişiden hiçbiri tahliye edilmemiş oldu.

Cezaevi önünde bekletmediler

Tahliye kararı verilenlerin aileleri de Silivri Cezaevinde önünde gece geç saatlere kadar bekledi. Bekleyiş sürerken jandarma ailelere yakınlarının ana yolda bırakılacağını belirterek araçlarının cezaevi önünden almasını istedi. Aileler, TEM otoyolu bağlantı noktasında geç saatlere kadar bekledikten sonra oradan ayrıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr