'Havuz medyası'nın amiral gemisi Sabah gazetesi, 29 Aralık 2016 günü ikinci sayfasından "Nazi roketi 72 yıl sonra New York'u vuracak" başlığıyla bir haber yayımladı. 'Haber', ABD'nin 'Zaytung' tarzı haberler yapan World News Daily Report sitesine dayandırıldı.

Sabah'ın gerçek zannedip sayfalarına taşıdığı haberde, "1944'te Nazi Almanyası tarafından fırlatılan bir roketin önümüzdeki günlerde ABD sınırlarında bir bölgeye düşeceği uyarısında bulundu. Habere göre NASA'dan Charlie Bolden, Nazi Almanyası tarafından geliştirilen deneysel roketlerden biri olan V-3'ün, dünyanın yörüngesinde saptandığını söyledi. Önümüzdeki günlerde atmosferden giriş yapacağı tahmin edilen V-3'ün dikkatle takip edildiğini kaydeden Bolden "Roket muhtemelen ABD'nin orta batısında bir yere düşecek" ifadelerini kullandı. Bolden "NASA ve ABD hava kuvvetleri, herhangi bir tahliye yapılıp yapılmaması konusunda halkı aydınlatacaktır" dedi. Site, V-3 roketlerinin, Almanya tarafından İngiltere'nin başkenti Londra'yı vurmak için ünlü Alman bilim insanı Wernher von Braun tarafından geliştirilen V-2 roketinin bir üst versiyonu olduğunu ve 21 ton patlayıcı barındırdığını öne sürdü" ifadelerine yer verildi.

OKUR TEMSİLCİSİ AÇIKLAMA YAPTI

İlk bakışta da bir hiciv sitesinden çıktığı anlaşılan haber için Sabah'ın okur temsilcisi İbrahim Altay'dan açıklama geldi. Sabah'ın "ABD'deki Zaytung'un kurbanı olduğunu anlatan Altay, "Gazetecinin haber kaynağını iyi tanıması, tabiri caizse sicilini bilmesi gerekiyor. Hiciv ya da sahte haber sitelerini tespit etmeli, bunlara karşı uyanık olmalı" diye yazdı.

HABER İNTERNETTE HALA YAYINDA

Okur temsilcisinin köşesine taşıdığı haber ise Sabah'ın internet sitesinde hala yayında. Haber için hazırlanan görselde, "NASA harekete geçti" ifadeleri yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr