2. Abdülhamid ve Yahudiler üzerinden başlayan tartışmalar son olarak uluslararası ilişkiler uzmanı Denis Ojalvo’nun Şalom gazetesinde kaleme aldığı “Sultan II. Abdülhamid ve Theodor Herzl” başlıklı yazı ile başka bir boyuta taşındı.

Padişah 2. Abdülhamid’in, siyonizmin fikir babası sayılan Herzl ve Yahudilere karşı tutumunun bugüne kadar çarpıtılarak aktarıldığını kaleme alan Ojalvo, şunları söyledi: “2. Abdülhamid, 1886 ve 1901 yıllarında Theodor Herzl’e iki kez, farklı derecelerde Mecidiye Nişanı veriyor. Herzl, altı yıl içerisinde beş kez sarayı ziyaret ediyor. Sultan 2. Abdülhamid, Osmanlı’nın Avrupa’ya olan borçlarına karşılık Yahudilerden destek almak ve Yahudi bankerleri koz olarak kullanmak için böyle bir strateji izliyor. Türk milliyetçisi Ergun Göze’nin tarihi çalışmaları ve arşivlerde bu durum ortaya konuluyor. Padişah, Theodor Herzl’in Filistin’de Yahudi yerleşim yeri kurma fikrine karşı çıkıyor. Ancak hem dizide, hem de birtakım çevreler tarafından yanlış algı yaratılıp antisemitik söylemler ortaya atılıyor.”

‘Gerçekten uzak’
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı, Ayvansaray Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Metin Hülagü ise, Dizide anlatılan 2. Abdülhamid tarihi gerçeklerden uzak” diye konuştu. (Milliyet)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr