HSBC Grubu’nun bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırması, Y kuşağının gelecek planları ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koyuyor.

"Ücret artışları düşük, fiyatlar artışta"

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen araştırma sonuçları; Y kuşağı için konut sahibi olmanın hayal olmadığını ancak zaman aldığını gösteriyor. Küresel olarak ücret artışlarındaki düşük seyir ile birlikte konut fiyatlarındaki yükselişin, Y kuşağının konut sahibi olması önündeki en büyük engeller olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre; Y kuşağının sadece yüzde 40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların yüzde 83’ü ise gelecek 5 yıl içerisinde konut sahibi olmak istiyor.

Konut fiyatları yüksek geliyor

Araştırma; Y kuşağının konut alımında kayda değer bir finansal güçlük yaşadığına işaret ediyor. Ev almayı planlayan bireylerin yüzde 69’u henüz yeterli peşinatı biriktirmediğini belirtirken, yüzde 34’ü beğendiği tipte bir evi almayı finansal olarak karşılayamayacağını ifade ediyor. Uluslararası Para Fonu’nun Küresel Konut İzleme verilerine göre; 2016 yılında konut fiyatları, araştırmanın gerçekleştirildiği 9 ülkeden (Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Malezya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD) 8’inde geçtiğimiz yıl yükseliş gösterdi.

Konut sahibi olmayan katılımcıların yüzde 64’ü satın alabilmek için maaşlarının daha yüksek olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak reel ücret artışının araştırmanın yapıldığı 9 ülkeden 7’sinde 2017 yılında yüzde 2’den düşük bir seviyede gerçekleşmesi bekleniyor.

Etkin finansal planlama yapılmıyor

Araştırmanın sonuçları; Y kuşağının konut alımına ilişkin etkin bir finansal planlama yapmadığına işaret ediyor. Gelecek 2 yıl içerisinde konut sahibi olmayı istediğini belirten bireylerin yaklaşık üçte biri (yüzde 31) henüz belirlenmiş genel bir bütçeleri olmadığını ifade ederken; yüzde 54’ü ise yalnızca tahmini bir bütçe belirlediklerini dile getiriyor. Geçen 2 yıl içerisinde konut sahibi olmuş bireylerin yüzde 56’sı da öngördüğü bütçeyi aştığını söylüyor.

Büyük fedakarlıklar yapabilecekler

Öte yandan araştırma, Y kuşağının konut sahibi olabilmek için büyük fedakarlıklar yapabileceğini ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 55’i eğlence harcamalarını kısabileceğini, yüzde 33’ü hayalindekinden daha küçük bir ev alabileceğini, yüzde 21’i ise çocuk sahibi olmayı erteleyebileceğini ifade ediyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre; ebeveynlerden finansal destek almak konut alımı için birikim yapmada fayda sağlayabilir. Konut sahibi olan bireylerin yüzde 36’sı ebeveynlerinden finansal destek aldığını belirtiyor.

"Gözden çıkarabileceklerinizi değerlendirin"

HSBC Grubu’nun “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırması konut sahibi olma hayalinin gerçekleşmesine destek sağlayacak dört adım şöyle sıralanıyor:

1.Plan yapmaya erken başlayın ve peşinatı hafife almayın
2.Satın alma fiyatının ötesini bütçelendirin
3.Gözden çıkarabileceklerinizi değerlendirin
4.Finansal koşullarınızı tüm boyutlarıyla ele alın
"Peşinat ödemenizi göz önünde bulundurun"
Konut sahibi olma hayalinizi daha hızlı gerçekleştirmek için erkenden planlama yapmaya başlayın. İlk ödemeniz olması muhtemel olan peşinat ödeminizi birikim planınızda göz önünde bulundurun. Kalan miktarı uygun bir konut kredisi ile tamamlayın.
Satın alacağınız evi istediğiniz yaşam alanı haline getirmede kullanacağınız ekstra harcamaları hesaba katın ve bütçenize dâhil ettiğinizden emin olun.
Profesyonel finansal danışmanlık desteği

Günlük harcamalarınızda tasarruf edebileceğiniz kalemler üzerine düşünün.
Konut kredinizi tek seferlik bir işlem olarak değil, uzun vadeli finansal planınızın bir parçası olarak düşünün. Farklı konut kredileri farklı ihtiyaç ve durumlara uygun olduğundan doğru tercihi yapmak için profesyonel finansal danışmanlık desteği alın.
 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr