ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı operasyonunu ele alan "Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD taarruzu, ABD'yi hazırlıksız yakaladı" başlıklı kapsamlı bir analiz yayınladı. Gazete, 'Türkiye'nin Cerablus'a düzenlediği harekatın planının, ABD Başkanı Barack Obama'nın masasına gitmeden Ankara'dan "tek taraflı" olarak devreye sokulduğunu' iddia etti. Operasyon sonrasında 'ABD'nin yakın işbirliği vurgusu yaptığına' dikkat çeken gazete, iki ülkeden üst düzey yetkililere dayandırdığı yazısında, 'iki ülkenin göründüğü kadar ittifak içinde olmadığını' savundu.

"Erdoğan, Suriye'ye 2 bin asker gönderecekti"

'ABD ve Türkiye'nin Suriye'ye gerçekleştirilebilecek ortak bir operasyonu 2015 yılından beri planlandığını' belirten The Wall Street Journal, 'Türkiye'nin ilk yaptığı önerinin Suriye'ye 2 bin Türk askerinin gönderilmesini kapsadığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu planla ilgili olarak üst düzey generallerle de görüştüğünü' iddia etti. 'Türk yetkililerin operasyonun başlatılacağına dair siyasi iradeden oldukça emin olduğunu' belirten gazete, 'bu sebeple, askeri kararı duyuran basın bildirilerinin bile hazır olduğunu' ifade etti.

"Beyaz Saray, kara harekatı istemedi"

'Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirilebilecek olası bir askeri operasyona ABD'li komandoların da katılmasını istediğini' söyleyen The Wall Street Journal, Beyaz Saray'ın böyle bir kara harekatına soğuk baktığını' belirtti. 'ABD ve Türkiye arasında yürütülen görüşmelerin Rusya'nın bölgeye askeri müdahalede bulunmasıyla' rafa kalktığını da iddia eden The Wall Street Journal, Cerablus operasyonuna ilişkin görüşmelerin bu yıl ilan edilen kısa süreli ateşkesle yeniden gündeme geldiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türk yetkililere, Türkiye’nin sınırı geçmesi halinde Moskova’nın Ankara’yı hedef almayacağı konusunda güvence verdiğini' savundu.

"Türkiye, ABD'den güvence alınca Menbiç operasyonuna izin verdi"

'IŞİD'in elindeki Menbiç'in YPG'nin de bağlı bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından ele geçirilmesinin Cerablus operasyonunu hızlandırdığını' ifade eden The Wall Street Journal, 'Türkiye, Kürtlerin Menbiç operasyonuna, IŞİD bu Arap kentinden temizlendikten sonra Fırat’ın doğusuna çekileceklerine dair ABD'den güvence alınca onay vermişti" dedi.

"Plan, Obama'nın masasına hiç ulaşmadı"

'Cerablus'a düzenlenmesi planlanan askeri operasyon konusunda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Beyaz Saray'ın anlaşamadığını' iddia eden gazete, "23 Ağustos gecesi, Beyaz Saray Pentagon’a Amerikan Özel Kuvvetleri gönderme önerisi hakkında ertesi gün üst düzey bir toplantı yapmaya hazır olduğu bilgisini iletti. Fakat Türkiye operasyonu gece yarısı, Washington’daki yetkililere önceden uyarı yapmadan başlattı. Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, önerinin ABD Başkanı Barack Obama’nın masasına hiç ulaşmadığını söyledi" dedi.

"ABD, operasyonu başladıktan sonra öğrendi"

'Cerablus'a yapılan ilk saldırıların Türkiye hava sahasından tek taraflı olarak yapıldığını' iddia eden gazete, "Bölgedeki Amerikalı yetkililer operasyonun kendileri olmadan başladığını fark edince, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joe Votel elindeki mevcut yetkileri kullanarak Türkiye’ye insansız hava araçları, F-16’lar ve F-10’larla sınırlı hava desteği verdi. Amerikan Özel Kuvvetleri de ön cephede yer almak yerine, Türkiye topraklarından Amerikan hava saldırılarını yönlendirdi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr