Hipermarketlere karşı ayakta kalma mücadelesi veren bakkalların İzmir'de en eskisi Yıldız bakkalı, 1900'lü yıllarda yapılan taş bir binan zemin katında 86 yıldan bu yana, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyordu. Vitrin ve raflarıyla bakkaldan çok müzeye benzeyen dükkanı 85 yaşındaki Nail Atalay Bumin, işletti. Her sabah bakkalın önüne gelen kuşların yem verdikten sonra kepenk açan Bumin, babası mehmet Sıtkı Bumin'den devraldığı bakkalı hipermarketlere karşı büyük mücadele vererek bugünlere getirdi. Bumin, 3 yıl önce İzmir Ticaret Borsası'nın aylık dergisindeki söyleşide bakkalların ne kadar zor şartlarda ayakta kaldığını şu sözlerle ifade etmişti:

"Eskiden her mahallede bir bakkal vardı. Hala var. Ama şimdi bakkallar sadece ekmek satışı ve küçük ihtiyaçları karşılamaya yarıyor, yine de mahallenin ihtiyaçları bitmez. Tabii şimdi işler düştü. Eski işler yok. Büyük marketlere giden insanlar, kredi kartlarını kullanarak alışveriş yapabilme imkanına sahip oluyor. Bizde kredi kartı da yok, bizimki tam bir emekli işi. Genç arkadaşlara da tavsiye edilmez bu meslek. Artık bakkallık karlı bir iş olmaktan çıktı. Bir emekli olarak, pek beklentiniz olmadan, hobi olarak yapabileceğiniz bir iş artık bu. Biz, artık işler eskisi gibi olsa da olmasa da emekli maaşımız, birikimlerimiz ve yan gelirlerimiz sayesinde çok şükür geçinebiliyoruz. 2000 yılına kadar işimizden güzel kazandık, çocuklarımız yetişti, birikimimiz oldu. Emekli oldum. Yeni arkadaşlar için bu işle geçinmeleri biraz zor, kiralar çok yüksek, hem dükkanı idare etmek hem ev kirası ödemek gençleri zorlar. Ancak, dükkan kendinin olursa, bir de evcağızın olursa geçinirsin ama başka türlü zor."

Yaşlılığa bağlı hastalıkları nedeniyle ölen Nail Atalay Bumin'in cenazesi bugün Hamidiye Cami'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası Kokluca Mezarlığı'na toprağa verildi. Onu son yolculuğuna uğurlamaya gelenler, "Efsane öldü" yorumunu yaptı. Bumin'in ailesi maddi sıkıntılar nedeniyle bakkal dükkanını işletemeyeceklerini söyledi.

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr