AKP’li vekillerin, cinsel istismar suçunda, faille mağdurun evlenmesi durumunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, ceza verilmişse infazın ertelenmesi yönündeki önergesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Çocukları tecavüz tehdidiyle karşı karşıya bırakan teklif, yurttaşları ayağa kaldırdı. Change.org’da başlatılan imza kampanyasına dün saat 17.30’a dek 500 bin kişi destek verdi. #TecavüzMeşrulaştırılamaz etiketi, Twitter’da gündemin ikinci sırasına yerleşti. Kadın ve çocuk hakları için mücadele eden çok sayıda sivil toplum örgütü de öneriyi kınadı. Kadınlar, bugün de çeşitli eylemlerle önergenin geri çekilmesini isteyecek. Change.org’da başlatılan imza kampanyasına kısa sürede yüzbinlerce kişi katıldı. İmza metninde, “TBMM Genel Kurulu’nda AKP, yine kabul edilemez bir önergeye imza attı. Bu şu anlama geliyor: Cinsel istismarı yapan kişi mağdurla evlenirse ceza almayacak. Bu önergenin son oylaması 22 Kasım Salı günü gerçekleşecek. Sen de acilen imzanı ekle, ‘cinsel istismara uğrayan mağdur tecavüzcüsüyle evlendirilsin’ önergesi iptal edilsin” denildi.

Gündemden düşmedi

YAKALARINA YAPIŞACAĞIZ

Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği (ÇİMDER) Başkanı Prof. Dr. Canan Arıtman, önerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bugün saat 13.00’te yurt çapında sokağa çıkacaklarını söyledi. Arıtman, salı günü de TBMM’nin kapısına dayanacaklarını dile getirerek, “Bu öneri Türkiye’yi bin yıl geri götürür. Türkiye’yi insan haklarına dayalı hukuktan fersah fersah uzaklaştıracak bir düzenlemedir. Millete ve çocuklarımıza böyle bir acı yaşatmaya kimsenin hakkı olamaz. AKP’nin haddi de değil hakkı da değil. Derhal salı günü bu yanlıştan dönülsün. Bunu düzeltinceye kadar yakalarına yapışacağız. Meclis’te böyle bir kötülük yapılamaz. Milletvekillerine o Meclis’i dar edeceğiz” dedi. Çocuğa cinsel istismarın, tecavüzün en ağır suçlardan biri olduğunu vurgulayarak, “Milletvekillerinin hepsi babadır, anadır. Bir empati yapsınlar. Tecavüze uğrayan çocukların kendi çocukları olduğunu düşünsünler. Bu vicdanlarına sığıyor mu?” diye sordu.

45 örgütten açıklama

Eşitlik İzleme Kadın Grubu, Filmmor Kadın Kooperatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği, KESK Kadın Meclisi, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Türk Kadınlar Birliği, Yeryüzü Kadınları, Yeşil Feministler, Yoğurtçu Kadın Forumu’nun da aralarında bulunduğu 45 kadın örgütü, önergenin geri çekilmesi istemiyle ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Kadın ve çocuklara ‘tecavüz hakkı’ verecek hiçbir yasayı kabul etmeyeceğiz. Türkiye’de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının ‘yasal zemini’ hazırlanıyor. Oylamada ‘evet’ diyenler bu yanlışlarından derhal geri adım atmalıdır. Aksi takdirde onarılamaz sonuçlar doğuracak bir adım atmış olacaklar, çocuk ve kadın haklarını Meclis eliyle gasp etmenin yolunu açacaklardır” denildi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr