Şule İdil Dere (23), Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda, 12 Mayıs 2016’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hafriyat kamyonunun altında kalarak can verdi.

Şüpheliler ise hala yargı önüne çıkarılmadı. Soruşturma dosyasındaki bilirkişi raporuna göre, İBB ve iştiraki İSTAÇ A.Ş. cinayette asli kusurlu. Bilirkişinin ‘asli kusurlu’ bulduğu 7 isimden biri olan, bölgeye bakan idari sorumlu M.T.’nin ise Şule’nin ölümünden 12 gün sonra İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettirildiği ortaya çıktı. Soruşturma dosyası ise üç aydır İstanbul Valiliği’nde. Sorumlular hakkında dava açılabilmesi için Vali’nin izni gerekiyor.

Valilik ise İBB Teftiş Kurulu’ndan olayı soruşturması için müfettiş istiyor. Soru önergesi verdi İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Namık Kemal Ceylan, İBB Başkanlığı’na 20 Nisan’da soru önergesi verdi. Ceylan, “M.T.’nin terfi ettirilmesi doğruysa, aile bir kez daha yıkılmıştır. İBB Başkanına sormak isterim: Bu kuruldan olayın aydınlatılması için iki kişi görevlendirildi mi? Savcılığın hakkında soruşturma açtığı kişinin, teftiş kurulunun başına getirilmesi doğru mudur?” diye sordu.

‘Hukuksuzluk’ Aileden yapılan açıklamada ise “Valiliğin, hakkında Savcılık tarafından soruşturma talebi olan kurum ve kişiden olayı soruşturması için müfettiş istemesi hukuka aykırıdır. Sorumlu kişiyi adeta ödüllendirerek Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirmesi ise vicdanı sızlatacak bir olaydır” denildi. İBB’nin sitesinde yer alan M.T.’nin özgeçmişinde, 23 Mayıs 2016’da bir süre müfettiş olarak çalıştığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na getirildiği bilgisi yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr