Vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim getirilmesi ile yabancılara ve yurtdışında yaşanan Türklere konutta KDV istisnasını içeren kanun teklifinin ilk bölümü TBMM’de dün gece kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nun ele aldığı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin” ilk bölümünün görüşmeleri dün gece tamamlanırken, bu kapsamda ilk 11 madde kabul edildi.

Üst tutar 1 milyon lira

Teklifte, vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve iş yeri satışında KDV istisnası, TEDAŞ ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması gibi konularda düzenlemeler yer alıyor. Yüzde beşlik vergi indirimi ile ilgili maddede önergeyle yapılan değişiklikle, indirimden yararlanabilecek sektörlere ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinin yanı sıra sigorta acenteleri de eklendi. Yüzde beşlik indirimde üst tutar ise 1 milyon TL olarak belirlendi.

Teklifin kabul edilen bir diğer maddesine göre de işyeri ve konutların satış bedelinin yurt dışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kurumlara ilk satışı KDV’den istisna olacak. Genel Kurul’da dün geceki görüşmeler sırasında bu maddede AKP’nin önergesiyle yapılan değişiklikle, KDV istisnası, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da tanındı.

Bir yıldan önce satmama şartı

Yabancılar gibi yurtdışında yaşayan Türkler de KDV’siz satın aldıkları bu gayrimenkulleri bir yıldan önce ellerinden çıkaramayacaklar. Çıkarmaları halinde, satın alırken ödemedikleri bu vergi kendilerinden tahsil edilecek. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup; bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak. Teklifin kalan bölümünün görüşmelerine bugün devam edilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr