Adalet Bakanlığı, anayasa değişikliğindeki adalet sistemi ile ilgili düzenlemelere ilişkin yasa tasarı taslaklarını Başbakanlık’a gönderdi. Buna göre bakanlık uyum yasaları kapsamında 16 yasadaki 132 düzenlemeye gidilmesini öngörüyor. Düzenlemeler taslakları arasında, önceki gün görev bölüşümünün yapıldığı Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili maddeler de yer aldı.

Adalet Bakanlığı, adalet sisteminin yeni anayasaya uyum sağlaması için gerekli düzenlemeler üzerindeki çalışmasını tamamladı. Yasa tasarısı taslağı ile Askeri Ceza Yasası, Hâkimler ve Savcılar Yasası, Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa, Uyuşmazlık Mahkemesi Yasası, Danıştay Yasası ve Yargıtay Yasası başta olmak üzere 16 yasadaki 132 maddede değişiklik yapılması öngörülüyor. Taslağın Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ardından Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre taslak şu düzenlemeleri içeriyor:

* Askeri mahkemelerin kaldırılması ile askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önü açılacak. Subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadelerinin cumhuriyet savcılıklarınca alınması sağlanacak.

* Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası’ndaki “Yüksek” ifadeleri çıkarılacak. HSK, iki daire halinde 13 üyeyle çalışacak. Ancak HSK’deki bu düzenlemeler, önceki gün yapılan kurul toplantısında yaşama geçti.

* Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa’da yapılan değişiklikle Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanacaklar arasına cumhurbaşkanı yardımcılarının da dahil edilmesinin önü açılacak. Yasaların iptaline yönelik Anayasa Mahkemesine dava açılmasında da değişikliğe gidilecek. Böylece, cumhurbaşkanı ile beraber TBMM’de en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubunun her biriyle TBMM’nin üye tam sayısının en az beşte bir oranındaki üyeler iptal davası açabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr