Trabzonspor'un Galatasaray'a 2-1 mağlup olduğu maç sonrası bordo mavililerin başkanı Muharrem Usta, maçın içinde olan hakem hataları sebebiyle basın toplantısı düzenledi.

"Bugün bir dönüşüm gecesini yaşıyoruz" diyerek sözlerine başlayan Usta," Çok ağır ifadeler kullanılabilir. Türkiyede bu kelimeler bir şey ifade etmiyor. Bence artık Türk futbolunda bazı şeyler değişmeli. Bence "Kara gece" sözü yeterli sözler. Çocuklarımıza öğretmemiz gereken bazı kavramlar vardır. "Onur" mesela. Bizim kalemizde var Onur. Şeref vardır, haysiyet vardır. Şerefle bitirilmesi gereken en önemli görev yaşamdır bence" dedi.

BAŞKA USTA'NIN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE:

"MARİN İTİLİRKEN NEREDEYDİ?"
"Bugün burada bunları futbol üzerinden konuşmamız doğru değil ama biz futbolu da, sporu da ülkede kamplaşma olmasın, insanlar haftasonlarını mutlulukla geçirsinler, futbolseverler futbolun zevkini tatsın diye spor tüm dünyada bir araçtır. Ama bizim ülkemizde bir sorun var. Üzücü ama maalesef var. Maçla ilgili teknik analiz yapmam doğru değil ama bu maç zaten Özer'in ikinci sarı kartıyla zaten bitmişti. Peki ya sonrası? Penaltı... Bize verilen penaltı... İnanılır gibi değil! Ya da Aykut'a verilen kırmızı kartta yan hakem hakeme koştu ve uyardı, 'Sarı kartı ver' diye. Peki Marin itilirken sen yan hakem olarak orada değil miydin? Orada koşma burada koş... Olacak şey mi? Onun için başta söylediğim kelimeleri söyledim. Bu kelimeler, Türk futbolunun kamplaştırılması için kötü anlamda kullanılamaz. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yoktur. Seferberlik halinde bu insanlara bu kelimeleri öğretmemiz lazım."

7 FAUL 4 KIRMIZI KART!
"Biliyorsunuz maç bir dakika uzatıldı. 86. dakikada penaltı oldu, dört tane kırmızı kart oldu, üstelik Trabzonspor'un 90 dakika boyunca yaptığı faul sayısı 7. 7 faule 4 kırmızı kart. Başta söylediğim kelimeleri sahiplenen insanlar, 3 dakika 5 dakika 7 dakika maçı uzatır, gerekirse de Trabzonspor 8-1 yenilir. Bir mahsuru yok. Bir dakika maçı uzatıyorsunuz, onu da oynatamıyorsunuz! Tiyatroyu düşünebiliyor musunuz? Yazık, çok yazık."

"SORUN DENİZ ATEŞ BİTNEL DEĞİL!"
"FIFA kokartlı hakemimiz Deniz Ateş Bitnel... Sen bundan sonra fitness merkezine git ne iş yapıyorsan onu yap. Senin hakemliğin bitti. Git orada hocalık yap sen. Ama keşke sorun gencecik, orta tecrübede bir hakem olsa... Böyle bir hakemin, böyle bir operasyona soyunmasının arkasındaki iklimi sorgulamamız lazım. DeniZ Ateş Bitnel; sorun sen değilsin. Asla değilsin. Keşke sorun sen olsan da Türkiye'deki bu hava temizlense. Hatırlıyorsunuz değil mi Galatasaray'la Trabzon'da olan maçımızı. Ufak da olsa bazen şifreli şeyler de söylemem gerekebilir. Kimleri kurtarma operasyonu yapıyorsunuz? Hangi güçle Anadolu'dan dünya markası olarak çıkan Trabzonspor'la oynama cesareti gösterebiliyorsunuz? Bu iklim, değişmek zorundadır."

"UTANIYORUZ MESAJLARI GELDİ"
"TFF ve MHK... Biz yapmadan, Trabzonspor camiası yapmadan, siz bu iklimin nedenlerini sebeplerini bu ülke kamuyouna hemen yarın anlatın. Olan bitenlerin muhattabı Deniz Ateş Bitnel değil, sizsiniz. Bizim ilişki ağımız orada olan biteni bilecek kadar güçlüdür. Bu düzen değişecek. Trabzonspor yanabilir ama bu ülkede bu düzeni değiştirmemiz lazım. Taraflı tarafsız tüm ülkeden 'Utanıyoruz' diye mesajlar geliyor."

SALİH DURSUN DÖNÜŞÜMÜN SİMGESİDİR
"Bu akşam dünyaya rezil olan Türk futboludur. BBC, L'Equipe, Bild Sports, The Sun, Daily Mail ve daha sayamayacağım kadar ogan... Salih Dursun bu gece Türk futboluna kırmızı kartı göstermiştir. Bu bir isyan değil, dönüşümün sembolüdür. Şimdi ben MHK ve TFF'ye sesleniyorum. Milyonlarca sporseverin yaşadığı ülkemizi dünyaya rezil etmeyi nasıl becerebiliyorsunuz? Bu kirli düzenin spor sahalarına ve seyircilerine verdiği zararı yıllardır görmüyor musunuz? Hiç mi sorumluluk duygunuz yok? Üzüntü verici olan şey şu: O makamlara gelenler, o başta söylediğim dört kelimeyi okuması lazım ve sonra bu rezilliği nasıl yaşattıklarını düşünmeleri gerekir."

"Bu akşam benim isyanım Trabzonspor'a karşı yapılan haksızlığa değildir. Trabzonspor her türlü zorluğun altından kalkabilecek bir kulüptür. Kimse canını sıkmasın biz daha neler gördük neler... Ben bu futbol ikliminin bu hale gelmesinden sorumlu olanlardan şikayetçiyim. Salih Dursun'u sembol edinin. İnşallah bu gece rüyalarınıza girer. Ama dediğim kelimelerle ilintiniz varsa tabii ki... Benim bu söylemlerin asla ve asla Trabzonspor'la ilgili değildir. Biz dayanırız. Buraya gelmeden bazı taraftarlarlarımızın taşkınlık haberlerini aldım. Onlara sesleniyorum: En ufak taşkınlık yapmayın değerli Trabonspor taraftarı. Biz değişimin fitilini ateşleyen kulüp ve taraftar olmak zorundayız. Siz sakin olun. Bu düzen bu ülkede değişecek. Sizlerle değişecek. Galatasaray'la da değişecek. Onlar da çok pişmanlar."
"Biz Galatasaray'la şampiyonluk mücadelesi vermiyoruz. Maçtan önce onlarla bir derdimiz yoktu. Dursun Bey'le biz oturduk, yönetimler olarak dertleştik... İddiası olmayan iki takımla ilgili sahada oynanan tiyatro neyi ifade ediyor? Anlam vermek çok güç. Ben gerçekten Salih Dursun olayının altını bir daha çizmek istiyorum."
"Bu akşam hepimizin gördüğü tablonun özeti şuydu. Bir tiyatro seyrettik. Ama çok kötü bir tiyatroydu. Ben zekası olan insanların zekasıyla oynamaya cüret eden bu insanlara kahkalarla gülüyorum. Bu ülkede zekası olan milyonlarla arada iki üç kişi beş kişi oynamaya kalkmamalı. Her gün bu zora gidiş biraz daha artıyor. Maalesef durum bu."
"Haksızlığa isyanın sembolüdür Salih Dursun. Ama sadece Trabzonspor için değil. Türk futbolunda yaşanan haksızlıklara isyanın figürüdür. Salih Dursun'a taraflı tarafsız tüm kulüplerin sahip çıkması lazım, eğer bu dönüşümü istiyorsak. Bugün artık bunun son günüdür. Bundan daha ileri gitme şansımız yok. Biz şuna inanıyoruz ki, yarın bambaşka bir gün olacaktır. Hem Trabzonspor için, hem Türk futbolu için."
"Bu akşam hepimizin gördüğü tablonun özeti şuydu. Bir tiyatro seyrettik. Ama çok kötü bir tiyatroydu. Ben zekası olan insanların zekasıyla oynamaya cüret eden bu insanlara kahkalarla gülüyorum. Bu ülkede zekası olan milyonlarla arada iki üç kişi beş kişi oynamaya kalkmamalı. Her gün bu zora gidiş biraz daha artıyor. Maalesef durum bu."

"KAZANAN TÜRK FUTBOLU OLMUŞTUR"

"Bu akşamın kazananı Trabzonspor ve Türk futbolu olmuştur. Penaltı olduğunda Hami'ye haber göndermeye çalıştım ama ulaştıramadım. Onur kaleden çıksın, o olmayan penaltı ne olacaksa olsun diye... Ama bu haberi ulaştıramadım. Onların da aklına gelmedi, sonradan sordum. Bu gece, geri dönüşü olmayan fitilin ateşi yanmıştır ama maalesef kapkara bir gecedir. Bu durumu hiçbirimizin hak ettiğine inanmıyorum. İnşallah bu geceden ders çıkarması gereken TFF ve MHK, az önce cevabını beklediğim o iklimin ne olduğunu Türk futbol kamuoyuna en hızlı şekilde açıklar."

"Son sözüm, Trabzonspor taraftarınadır. Lütfen en ufak bir taşkınlık yapmayın. Bugün dönüşümün günüdür ve siz bunun mimarları olacaksınız. Anadolu'dan yaptığımız devrimlerin arkasına, Türk futbolunun arkasındaki çirkinlikleri temizleme görevini sizlere veriyorum."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr