36. İstanbul Film Festivali’nde artık son günlere geldik. Yarın akşam festivalin kapanış töreni yapılacak ve Altın Lâle başta olmak üzere tüm ödüller sahiplerini bulacak. Elbette Ulusal Yarışma bizim açımızdan en heyecan verici olanı zira sinemamızın tartıya çıktığı yer burası. Yarışan 12 filmin içinde daha önce izlediğimiz, Adana ve Antalya festivallerinden ödüller alan Yeşim Ustaoğlu imzalı “Tereddüt,” ödül alması hiç de şaşırtıcı olmayacak yapımlardan. İlk kez İstanbul’da izlediğimiz filmlerden “Kaygı”nın da ödül potasında olduğunu daha önce yazmıştık zaten.

Bugünse yine ödül şansları olan iki film daha var listemizde: “İşe Yarar Bir Şey” (Pelin Esmer) ve “Sarı Sıcak” (Fikret Reyhan). Pelin Esmer’in İstanbul’dan İzmir’e giden bir yataklı tren yolculuğunda tanışan iki kadının hikâyesini anlattığı son filmi “İşe Yarar Bir Şey” şiirsel bir duyarlık taşıyan senaryosu (Barış Bıçakçı ile ortak yazmış senaryoyu Pelin Esmer), akıcı diyalogları, güçlü oyunculuk performansları ve ustalıklı rejisiyle dikkat çekiyor. Şahsen filmin birinci bölümünü oluşturan tren kısmının biraz uzadığını ve özellikle ikinci, üçüncü bölümlerle karşılaştırıldığında etkisini yitirdiğini düşünüyorum ama yine de Esmer’in filmografisinde en yukarılara konulacağı kesin “İşe Yarar Bir Şey”in. İlk uzun metrajlı işiyle yarışmaya katılan Fikret Reyhan’ın “Sarı Sıcak”ı ise yine bu yılın çarpıcı filmlerinden “Babamın Kanatları” ile akrabalıklar taşıyan, anlatımı son derece güçlü ama hikâyesi fazla girinti çıkıntı barındırmayan, bir süre sonra yavanlaşma tehlikesi geçiren bir film. Başroldeki Aytaç Uşun’un zor bir rolün altından başarıyla kalktığı da bir gerçek ama bu filme biraz daha çatışma, biraz daha karakter dönüşümü gibi unsurlar katılsaymış ortaya çok daha çarpıcı bir iş çıkabilirmiş. Elbette henüz izleyemediğim “Kırık Kalpler Bankası” (Onur Ünlü), “Mavi Sessizlik” (Bülent Öztürk) ve “Zer” (Kazım Öz) gibi kâğıt üzerinde güçlü filmler de var sırada. Yani bu yıl Altın Lâle jürisinin işi pek kolay görünmüyor.

Köprüde Buluşmalar sona erdi

Bu arada Köprüde Buluşmalar bölümünün ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye’den 9 kurmaca, 1 belgesel uzun metraj ve komşu ülkelerden 4 kurmaca uzun metraj film projesiyle post-prodüksiyonuna devam eden Türkiye’den 4 ve komşu ülkelerden 2 uzun metraj filmin sunumları atölyelerde yapıldı. Köprüde Buluşmalar atölyelerine seçilen proje ekipleri, sinemacılarla buluşmak amacıyla gelen 72 uluslararası sinema profesyoneliyle yaklaşık 200 toplantı yaptı ve salı akşamı Fransız Kültür Merkezi’nde kazananlara ödülleri verildi. “Kar ve Ayı”nın yönetmeni Selcen Ergun ve yapımcısı Zeki Peynirci 30.000 TL değerindeki Köprüde Buluşmalar Destek Ödülü’ne; “The Translator” projesinin yönetmeni Rana Kazkaz ve yapımcısı Nicolas Leprêtre ise Film Geliştirme Atölyesi kapsamında hem Türkiye’den hem de komşu ülkelerden projeleri kapsayan 8000 Avro CNC Ödülü’ne layık bulundu. Melodika Ses Ödülü, “Uzaydan; Gelen Prens: Zeki Müren” projesinin yönetmeni Beyza Boyacıoğlu’na ve yapımcısı Selin Murat’a verilirken GeniusPark Görsel Efekt Ödülü “18+” projesinin yönetmeni Ceylan Özgün Özçelik ve yapımcısı Armağan Lale’ye verildi. “Şeytan Tırnağı” adlı projenin yönetmeni Ali Özgür Baltaoğlu’na ve yapımcısı Çağdaş Öztürk’e, 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü verilirken, bu yıl ilk kez verilen Transilvania Pitch Stop Ödülü’ne “Kar ve Ayı” projesi layık bulundu. Film Geliştirme Atölyesi Jüri Özel Ödülü ise “Bir Nefes Daha” projesine takdim edildi. Yine bu yıl ilk kez verilen Digiflame Ödülü’nü “Yaşar” projesinin yönetmeni Elvin Adıgozel ve yapımcısı Teymur Hajıyev aldı.

Work in Progress Ödülleri

Filmin renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsayan Color Up Ödülü ve Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü “Meteorlar” filminin yönetmeni ve yapımcısı Gürcan Keltek’e takdim edildi. Kazanan filme dağıtım garantisi, dağıtımcı payı almadan gösterim imkânı ve dağıtım sırasında tanıtım desteği veren Başka Sinema Ödülü’nü ve Paz Dijital İletişim Ödülü’nü ise “Cano” adlı proje kazandı.

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE BUGÜN

-“Porto” (Gabe Klinger) - 11.00 / Kadıköy Rexx

-"Duvarlar Arasında” (Maysaloun Hamoud) - 13.30 / Beyoğlu Atlas

-“Murtaza” (Özgür Sevimli) - 16.00 / Beyoğlu Atlas

-“Ateş Serbest” (Ben Wheatley) - 21.30 / Kadıköy Rexx - Levent Kanyon

-“Kırık Kalpler Bankası” (Onur Ünlü) - 21.30 / Beyoğlu Atlas

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr