Üçüncü köprünün birleşmesine son 50 metre kaldı. Karşılıklı olarak son 3 tabliyenin de birleştirilmesi ile köprünün ağustos ayında açılması planlanıyor.

Köprüde toplam 59 adet çelik tabliye yer alacak. Tabliyeler, üç farklı fabrikada bin 500 işçinin çalışması ile üretildi. Güney Kore'den gelen çelik saçlar, İzmit Gebze'deki imalathanede panel üretimine hazır hale getiriliyor; ardından İstanbul Tuzla'daki fabrikada panel üretimine geçiliyor.

Panellerin üretimi sonrası, çelik tabliyelerin oluşturulması için Yalova Altınova'ya sevk ediliyor. En ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 56'sının montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. Çelik tabliye montaj ve kaynak işlemlerinde artık 'Lifting Gantry' adı verilen dev bir vinç kullanılıyor.

Dünyada kuleler arası açıklığı en fazla köprü özelliğine sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor.

Üçüncü köprü 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr