HDP'nin tutuklanan Eş Genel Başkanları ve 8 milletvekili ile serbest bırakılan 3 milletvekili için verilen, 'tutuklama, adli kontrol, yurt dışına çıkış yasağı ve dosyalarındaki kısıtlılık' kararlarının kaldırılması için 4 ildeki Sulh Ceza Hakimliklerine itiraz başvurusu yapıldı. Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, itirazlarının reddedilmesi halinde Anayasa Mahkemesi ve ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi.

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP'nin Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile 8 milletvekili ve tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasakları ile bırakılan 3 milletvekili için avukatları harekete geçti. Tutuklanan HDP'lilerin avukatlarından Reyhan Yılçındağ Beydemir, 4 ilin Sulh Ceza Hakimliklerine bugün tutuklanan ve serbest bırakılan milletvekilleri için, 'tutuklama, adli kontrol, yurt dışına çıkış yasakları ve dosyalarına konulan kısıtlılık' kararlarını kaldırılması için itirazda bulunduklarını söyledi.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE SONUÇLANMASI BEKLENİYOR

Avukat Baydemir, birkaç gün içinde yaptıkları itirazların sonuçlanmasını beklediklerini de ifade ederek, "İtirazlarımız reddedilirse bundan sonraki süreç iki şekilde ilerleyecek. Başvurumuzun öncelikli olarak ele alınması ve ihtiyati tedbir talebiyle bu defa Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. AYM'nin de başvurumuzu reddetmesi durumunda ise aynı talep ile AİHM'e gideceğiz" dedi.

Müvekilleri olan HDP'li vekillerin dosyalarına kısıtlılık kararı konulduğunu ve buna da itiraz ettiklerini söyleyen Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, bütün kamuoyunun bildiği ve televizyon konuşmaları ile basın açıklamalarından oluşturulan dosyalara kısıtlılık kararı getirilmesinin de düşündürücü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Dokunulmazlıkları kaldırılan 56 milletvekili için Eylül ayında AİHM'e ayrı ayrı başvuru yapmıştık. Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı bireysel başvuruyu reddetti. Biliyorsunuz aynı AYM, CHP'den milletvekili seçilen ancak tutuklu olan Mustafa Balbay için 2013 yılında verdiği kararda, milletvekilinin tutuklu olmasının 'seçilme hakkına', 'seçmen iradesine' müdahale olduğu tespitini yapmıştı. İç hukuk yollarının kapanması üzerine AİHM'e yaptığımız başvuruda dokunulmazlıkları kaldıran yasanın kendisi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır' dedik. Aynı zamanda başvuruda, dokunulmazlıkların kaldırılması ardından, yasama faaliyeti için milletvekillerinin her an gözaltına alınıp tutuklanacağını söyledik."
 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr