Irak Başbakanı Haydar İbadi, önceki gece TV’de yayımlanan açıklamasında “Türk tarafından Irak’ın içlerine karışmamasını defalarca talep ettik. Türklerin maceracılığının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” dedi. İbadi “Türkiye ile askeri mücadeleye girmek istemiyoruz. Ancak Türk yetkililerinin davranışları kabul edilebilir değil” diye ekledi.

Haşdi Şabi denilen Şii milislerin sözcülerinden Yusuf Kilabi de Irak’taki Türk askeri varlığının Irak hükümeti tarafından davet edilmediğini ve “işgalci” olduğunu iddia etti.

"Türk ordusuyla savaşırız, düşman muamelesi yaparız"

Kilabi “Türk ordusu Irak topraklarından çekilmezse, Musul operasyonunun başlamasıyla sadece IŞİD’le değil Türk ordusuyla da savaşırız, onlara da düşman muamelesi yaparız” dedi.

Öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’un kurtarılmasından sonra burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” açıklamasına Şii milisler “Irkçı, mezhepçi ve ayrımcı... Musul Araplar, Kürtler ve Türkmenlerin ötesinde Ezidilerden Hıristiyanlara kadar çok kültürlü, çok inançlı bir kenttir. Kimse, özellikle de yabancı ülkelerin liderleri Irak’ın herhangi bir parçasına ayrımcı politikalar empoze etme ya da kimlerin evlerine geri döneceğine karar verme hakkına sahip değildir” tepkisini vermişti.

Sünni milletvekillerinden Ahmed Cuburi, Bağdat’ın Irak meclisinin kararı uyarınca Türk güçlerinin Irak’tan çıkarılması için BM, BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği’nden talepte bulunmasını istedi. Kürt milletvekili Arafat Kerem ise “Neden diğer taraflardan, örneğin Bağdat’a kadar gelen İran’dan söz edilmiyor? Neden sadece Türkiye’den bahsediliyor” tepkisini gösterdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr