Boğaziçi Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Osman Sabri Kıratlı yöneticisi olduğu ve Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından Türkiye’nin 16 ilinde 1596 kişi ile yapılan ankette, deneklere sorulan ‘Geçtiğimiz 3 yıl içinde iş başındaki hükümetin izlemiş olduğu dış politikaların ne derece başarılı olduğunu düşünüyorsunuz?’ sorusuna, yüzde 30.01 başarısız olarak görürken, yüzde 32,52 de idare eder diyerek yanıyladı.
 
Öte yandan deneklerin yüzde 57,8’i ‘Toplumumuzdaki adaletsizlikten ötürü’ diye yanıt verirken, 21,4’ü ise ‘Tembelliklerinden ve irade sahibi olmadıkları için’ yanıtını verdi.

YÜZDE 33,4 PARLAMENTOYLA UĞRAŞMAK ZORUNDA KALMAYAN LİDER İSTİYOR
 
16 ilde gerçekleşen anketin ‘Farklı Yönetim Modellerine Destek’ bölümünde, deneklerin yüzde 33,4’ü parlamentoyla ve seçimlerle uğraşmak zorunda kalmayan güçlü bir lidere sahip olunması gerektiğini belirtirken, ülkeyi ordunun yönetmesini isteyen ise yüzde 26,5.

DİNİ LİDERLER HÜKÜMETİN KARARLARINDA ETKİLİ OLMALI MI?
 
Boğaziçi Üniversitesi’nin yaptığı ankette deneklere ‘Yönetimde dinin yeri’ de soruldu. İki başlık halinde deneklere sorulan ‘Din adamları ve dini liderler hükümetin kararları üzerinde etkili olmamalıdır’ kısmına, yüzde 62 katılırken, yüzde 32 katılmadı.

HÜKÜMET DIŞ POLİTİKADA NE KADAR BAŞARILI?
 
Türkiye’de dış politika kamuoyu algılamalarının nasıl oluştuğuna dair yapılan ve geçtiğimiz 3 yıl içerisinde hükümetin dış politikada ne kadar başarılı olduğu yönünde sorulan soruya deneklerin yüzde 32,52’si idare eder yanıtı verirken, yüzde 30,01 de başarısız yanıtını verdi.

EN GÜVENİLİR KURUM: ORDU
 
Çatışmaların yoğun yaşandığı şu günlerde yapılan anketin bir bölümünde ise güven duyulan kurumlar ve ülkeler de deneklere soruldu. Deneklerin yüzde 55’i en güvenilir kurum olarak askeriyeyi seçti.

İŞVERENLER TÜRKLERİ TERCİH ETMELİ
 
Ankette işverenlerin yabancıları mı yoksa yerlileri mi seçmeli sorusuna ise deneklerin yüzde 62’si Türkleri seçmeleri gerektiğini işaretledi.  Yüzde 15,1 ise katılmadığını belirtti.

YOKSULLUĞUN NEDENİ ADALETSİZLİK
 
Anketin bir diğer konusu ise ülkede var olan yoksullar. ‘Sizce bu ülkede neden yoksulluk içinde insanlar var?’ sorusuna deneklerin yüzde 57,8’i ‘Toplumumuzdaki adaletsizlikten ötürü’ diye yanıt verirken, 21,4’ü ise ‘Tembelliklerinden ve irade sahibi olmadıkları için’ yanıtını verdi. Yüzde 10,5 ise ‘Modernleşmenin kaçınılmaz bir sonucu olarak’ yanıtladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr