Türkiye'nin her ilini ve ilçesini satranç parkları ile buluşturmayı hedefleyen 'Sokakta Satranç Var' projesi, 11-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türkiye'yi, stratejik düşünce kültürü satrançla buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, "Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde tüm Türkiye satranç sporunda birleşecek. Geçen yıl ilk kez düzenlediğimiz projemiz, bu yıl barışın, kardeşliğin ve bilgeliğin simgesi olacak" dedi.

Türkiye, Kurban Bayramı'nı satranç oynayarak kutlayacak. Spor bilincini tüm yurda yaymak ve Türkiye'yi satranç parkları ile buluşturmayı hedefleyen 'Sokakta Satranç Var' projesi bu yıl Kurban Bayramı tatilinde 11-18 Eylül tarihleri arasında geniş kitlelerle buluşacak. Türkiye'yi sokaklarda, meydanlarda, sahillerde, parklarda satranç sporunda bir araya getirecek proje festival havasında gerçekleştirilecek. TSF'nin önderliğinde ve tüm yurda yayılan İl Temsilciliklerinin organizasyonları ile gerçekleştirilecek projede, tüm yurttaşlar satranç sporu ile tanışacak.

İlki geçen yıl gerçekleştirilen Sokakta Satranç Var projesi bu yıl görkemli etkinliklerle sahne olacak. Satrancı dört duvar arasından çıkararak, açık havada ailecek oynanan bir spora dönüştürdüklerini söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, şu ifadeleri kullandı:

"YEREL YÖNETİMLER HALKIN İLGİSİNE KAYITSIZ KALMAZ"

"Türkiye Satranç Federasyonu olarak, satrancı dört duvar arasında yapılan bir spor anlayışından çıkartarak, anne, baba ve çocukların hep birlikte yapabileceği ve açık havada keyifli vakit geçirebilecekleri bir spora dönüştürdük. Geçen yıl büyük katılımın olduğu ve vatandaşlarımızın çok fazla ilgi gösterdiği 'Sokakta Satranç Var' projesini bu yıl ilk kez satranç parkı ile taçlandırdık. Yalova'da açılan "Nevzat Süer Açık Hava Satranç Parkı" Türkiye'nin ilk örneği oldu. Yerel yönetimlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa bir zaman diliminde tüm Türkiye ilçelerine kadar satranç parklarına kavuşacak. Vatandaşlarımızın satranca ve satranç parkı projesine ilgisi oldukça yüksek. Yerel yönetimlerin de bu ilgiye kayıtsız kalmayacağını, Avrupa'da çok yaygın olan satranç parklarının kısa sürede Türkiye'ye yayılacağını düşünüyoruz" dedi.

"TÜRKİYE SATRANÇTA BÜYÜK ATILIMLAR GERÇEKLEŞTİRDİ"

Türkiye'nin satrançta son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini dile getiren Başkan Gülkız Tulay, "Kadın ve Erkek A Milli Satranç Takımlarımız 42. Dünya Satranç Olimpiyatları Bakü'de mücadele ediyor. Geçen hafta Avrupa'da destan yazdık. Milli satranç sporcusu WCM (Bayan Usta Adayı) Sıla Çağlar, namağlup Avrupa şampiyonu olarak altın madalya, CM (Usta Adayı) Ekin Barış Özenir ise kategorisinde birinci ile eş puanda Türkiye'ye gümüş madalya kazandırdı. Sadece birkaç gün sonra Batuhan Daştan üstün bir performans göstererek Türkiye'nin 10'uncu Büyükustası oldu. Ramazan Bayramı'nda ise Vahap Şanal Türkiye'nin en genç Büyükustası olarak dünya satranç tarihine adını yazdırmıştı. Bu başarılarımızı sadece birkaç aya sığdırdık" diye konuştu.

"EN GENCİMİZDEN YAŞLIMIZA KADAR TÜM TÜRKİYE SATRANÇ SPORUNU TANIYACAK"

Satrancın her geçen gün başarılarını taçlandırdığını ve Avrupa'nın, dünyanın zirvesinde yer aldığını söyleyen Başkan Tulay, "Türkiye geneline yayılan 'Sokakta Satranç Var' projesi ve satranç parkları ile bu başarılarının devamı gelecektir. En gencimizden yaşlımıza kadar tüm Türkiye satranç sporunu tanıyacak ve gelecek nesiller stratejik ve analitik düşünce yapısına sahip olacaktır. Satranç Federasyonu olarak Türkiye'nin satrancı tanıması ve satrancın geniş kitlelere yayılması için çalışmalarımıza durmadan devam ediyoruz. Bugün sokakta satranç oynayan çocuklarımızın, yarın Bayrağımızı göklerde dalgalandırarak Avrupa'da ve dünyada gururumuz olacağına inanıyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr