Türkiye, Suriye topraklarında sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekatı'nı sonlandırdı. 7 ayda 71 askerin şehit düştüğü operasyonun sona erdiği açıklaması akşam saatlerinde düzenlenen MGK toplantısı sonrasında geldi.  Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak, DEAŞ terör örgütünün ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönüşlerine imkan vermek ve Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak maksadıyla yürütülen harekatın başarıyla sonuçlandığı ifade edilmiştir” denildi

ABD'den 'Kürdistan federasyonu' açıklaması

ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun Amerikalı komutanı Stephen Townsend, Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin federatif yapı kurmasını öngörmediklerini söyledi. Townsend, basın toplantısında PYD’nin “Rakka’yı Kürdistan federasyonuna katmaktan” söz etmesinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Benim görevim Kürt federe devleti yaratmak değil. Biz Rakka’yı herhangi bir taraf için kurtarmıyoruz. Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) Kürtler önderlik etse de yarısından fazlası Arap, Türkmen ve diğerlerinden oluşuyor. Kürtler Suriye’nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 10’undan azını oluşturuyor. Bu yüzden Suriye’nin kuzeyinde gerçekten bir Kürt federal devleti kurulma ihtimalini görmüyorum.” Townsend, “Rakka büyük çoğunluğuyla bir Arap şehri. Sonunda Rakka’da Kürt savaşçı kalacağını sanmıyorum çünkü bölgenin demografisi böyle değil. Kenti, Rakkalıların yönetmesi için onlara teslim edeceklerdir” dedi.

‘Nisanda Rakka’dayız’

Rakka’ya ilerleyişini sürdüren SDG, Rakka-Tabka uluslararası karayolunu da IŞİD’den aldı. Sputnik’e konuşan SDG komutanı Nasır Hec Mansur, IŞİD emirlerinin Rakka’dan kaçtığını, ama sadece yaya kaçma imkanı olduğunu, araçla kaçamayacaklarını söyledi. Mansur, gelecek ay kent merkezine operasyon başlatacaklarını belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr