Yazar Burhan Sönmez, Uluslararası-Pen ve Article- 19 adına Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’deki 35. oturumunda konuştu. Türkiye’de ifade özgürlüğü, insan hakları, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı gibi konularda yapılan yanlış uygulamaları ve hukuksuzluğu rakamlarıyla ortaya koyan Sönmez, “Türk hükümeti, otoriter politikalar uygulamak için darbeyi bir bahane olarak kullanmaktadır” dedi.

Darbe girişiminden sonra yargının bağımsızlığını kaybettiğini vurgulayan Sönmez, “Darbe girişiminden bu yana Türkiye’nin yargı sistemi sıra dışı bir saldırıya maruz kaldı. Yargı bağımsızlığının içi, politik atamalarla boşaltıldı. Gazetecileri serbest bırakan yargıçların görevden alınması, yargıçların politik etkiyle karar vermeleri için baskı altına alındıklarını göstermektedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Ahmet Altan ve Mehmet Altan dahil 17 gazeteciyle birlikte gazetemiz yönetici, yazar ve çalışanlarının muhatap olacağı yargılamanın niteliği konusunda da “son derece kaygılı” olduklarını belirtti.

“Türkiye’nin büyük bir cezaevine dönüştüğünü” vurgulayan Sönmez; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, konsey üyeleri ve gözlemci devletleri, Türkiye’de olağanüstü halin sona erdirilmesi, yargı bağımsızlığının desteklenmesi, kapatılan medya kuruluşlarının açılması ve bağımsız çalışmalarına izin verilmesi, bağımsız haber kuruluşlarına dönük idari müdahalelerin durdurulması, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını kullandığı için cezaevinde tutulan herkesin derhal serbest bırakılması konularında çağrıda bulunmaya davet etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr