Geçtiğimiz yıl yapılan ihale sonucunda başlayan alt yapı çalışmaları halen devam ediyor. Bugün itibariyle 4.5G hızında internet ülke genelinde verilmeye başlandı. 81 ilin merkezinde 4.5G hızı vaad eden GSM operatörleri, bu hızı uyumlu telefonlar ile verebiliyor.
Günün ilk dakikalarında Turkcell, Periscope üzerinden canlı yayın ile 4.5G şebekelerini aktifleştirdi. Canlı yayına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katılarak iyi dileklerini iletti. İlk bağlantı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Binali Yıldırım arasında sağlandı.


Türkiye’de 4.5G hızları!
Teorik olarak 4.5G teknolojisiyle 350 Mbps hızlara erişmek mümkün oluyor. Hem download hem de upload için ayrı ayrı ulaşılabilen bu hızlar sadece uyumlu cihazlar ve uygun kapsama alanında mümkün oluyor. Yani henüz bölgenizde 4.5G hızı desteklenmiyor olabilir.
Bir diğer kısıtlama ise uyumlu cihazlar tarafında. Akıllı telefonların içerisinde kullanılan modem türlerine göre 100 Mbps, 150 Mbps, 300 Mbps gibi limitler söz konusu. Güncel cihazların çoğu bu teknolojiyi destekliyor.
4.5G teknolojisinden faydalanmak için akıllı telefonlarınızın mobil şebeke ayarlarından “LTE” seçimi yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde 3G hızını geçmek mümkün olmuyor.
GSM operatörleri yavaş yavaş 4.5G tarifelerini ve kampanyalarını duyurmaya başladı. Önümüzdeki günlerde detaylı bir karşılaştırma ile karşınızda olacağız.

Batman V Superman, Rekora Doymuyor!

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr