Tüm dünya, yatırım yapıp oturma- vatandaşlık hakkı kazanacak zengin vatandaşları ararken, bu yarışa Türkiye de dahil oldu. Ocakta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek için 2 milyon dolarlık sabit yatırım yapmak ya da bankada 3 yıl 3 milyon doları tutmak gerekiyorken şimdi sermaye piyasasına sadece 1.5 milyon dolar yatırım yapmak yeterli. Krizin etkilerinin henüz silinmediği küresel ekonomide yatırım ihtiyacı artarken hükümetler çözümü vatandaşlık hakkı vermekte arıyor.

Yatırımlardaki düşüş ve ekonomik yavaşlama nedeniyle hükümet şirketlere teşvik üstüne teşvik verirken, son olarak yabancı yatırımcı çekmek çin ‘vatandaşlık hakkı’ için gereken yatırım miktarında indirime gidildi. “Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Türkiye’de en az 1.5 milyon dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alan yabancılar Türk vatandaşlığına hak kazanacak. Yönetmeliğin “Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler” başlıklı 20. maddesine eklenen bent ile en az 1.5 milyon dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı aldığı ve 3 yıl süre ile elinde tuttuğu Sermaye Piyasası Kurulu’nca tespit edilen yabancılara Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığı verilebilecek. Ocak 2017’deki Türk vatandaşı olma şartlarına göre 2 milyon dolar sabit yatırım yapan, 1 milyon dolarlık taşınması üç yıl satmamak şartıyla alan veya 3 milyon doları bankada 3 yıl tutana vatandaşlık veriliyor. Ayrıca en az 100 kişilik istihdam oluşturduğu belgelenen yabancılar da vatandaşlık alıyor. Dün eklenen maddeyle bu şartlara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Sermaye piyasasına 1.5 milyon dolar yatırım yapan da artık vatandaşlık alabilecek.

GEL VATANDAŞ GEL!

 Diğer ülkelerdeki uygulamalar ise şöyle: n İngiltere’de vatandaşlık almanın yolu en az 2 milyon sterlinlik yatırım yapmaktan geçiyor.

-Malta’da, Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu’na 650 bin Avro’dan başlayan miktarlarda bağış yapılarak vatandaşlık yolu açılıyor.

-İspanya’dan vatandaşlık alabilmek için 500 bin Avro’luk gayrimenkul alınması gerekiyor.

-Portekiz’de 500 bin Avro’luk gayrimenkul alımı veya 1 milyon Avro’luk sermaye girişiyle vatandaş olmak mümkün.

-Bulgaristan 512 bin Avro devlet tahvili satın alınmasına karşılık vatandaşlık veriyor.

-G. Kıbrıs 2.5 milyon Avro gayrimenkul satın alınırsa ikinci vatandaşlık süreci başlatıyor. n Macaristan’dan vatandaş olabilmek için 300 bin Avro’luk yatırım yapmak gerekiyor.

-ABD hükümetinin belirlediği bölgelerde 500 bin dolar yatırım yapan veya 1 milyon dolar sermayeli şirket kuranlara süresiz oturum hakkı veriliyor. Yatırımın beşinci yılında da vatandaşlığa geçme hakkı sunuluyor.

-250 bin Avro yatırımla bir iş kurarak Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaş olma fırsatı sunuluyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr