KAMPANYANIN SLOGANI: “İÇİNİZDEKİ BALON”

Aort denilen vücudun en büyük atardamarının karın bölgesindeki balonlaşması, çoğunlukla bir yakınmaya neden olmadan sessizce ilerlerek patlayıp kanamaya yol açıyor. Bu durumdaki hastaların yaklaşık yüzde 60 ile 80'i hastaneye ulaşamadan yaşamını yitiriyor. Ameliyata kadar ulaşabilen hastaların da riski yüksek... Sonuçta, kanamaya yol açmış damar balonlaşması olan tüm hastaların en çok % 10 ile 25'i taburcu olabiliyor. Eğer risk altındaki kişilerde “Anevrizma” denilen damar balonlaşması olup olmadığı önceden saptanabilirse, cerrahi girişim ile yaşamsal tehlike ortadan kalkıyor. Bazı ülkelerde 65 yaş üzerindeki her erkek bu hastalığın yakalanabilmesi için tarama programları çerçevesinde kontrole çağırılıyor.


SİGARA İÇEN 65 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER DİKKAT ETMELİ

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği'nin verdiği bilgilere göre karın anadamarındaki balonlaşma, çoğunlukla böbrek damarlarının altındaki bölgede damar duvarının yaşlandıkça zayıflaması ve genişlemesi sonucu oluşuyor. Sigara ve genetik etkenler balonlaşmada rolü olan faktörler arasında. Altmış beş yaş ve üzeri nüfusta her 65 erkekten birinde bu hastalık mevcuttur. Erkeklerde kadınlara göre beş kat daha fazla görülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 200.000 kişide karın anadamarı balonlaşması saptanıyor. Bu kişilerin 15.000 kadarında balonlaşma, yüksek patlama riski taşıyacak derecede büyük. Bu veriler yurdumuz için nüfus oranı temelinde hesaplandığında her yıl 3.600 kişide tehlikeli boyutta karın anadamarı balonlaşması olduğu tahmin edilebilir.

Sigara içenler ya da ömrü boyunca 5 paketten fazla içmiş olanlar, ailesinde bu hastalığa sahip bireyler bulunanlarda risk daha yüksek. Basit görüntüleme yöntemleriyle karın anadamarında balonlaşma olup olmadığı saptanabilir.

Her balonlaşma girişim gerektirmeyebilir, damar çapına göre takip edilebilir ya da cerrahi girişim yapılabilir. Çok geniş ve tedavisi gereken balonlaşmalar açık ya da kapalı yöntem ile tedavi edilebilir. Hangi yöntemin seçileceğine kişinin yaşına, önemli başka sağlık sorunları olup olmamasına ve anadamar balonlaşmasının yerine göre karar verilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr