Türk Amerikan Bilim ve Düşün İnsanları Birliği (TASSA) akademisyenlere yönelik tutuklamalara karşı bir  açıklama yayınladı. Akademik kültürün ve düşün zenginliğinin paha biçilmez bir değer olduğuna dikkat çekilen o açıklamada, “Bunun kaybı, şüphesiz ki sosyal ve ekonomik gelişimin tıkanmasına yol açacak ve Türkiye Cumhuriyetini, özlemlediği bilim ve teknoloji destekli ekonomik bir güç merkezi olma hedefinden saptıracaktır” ifadeleri kullanıldı.

İşte TASSA’nın o açıklama metni:

“Ülkemizden art arda gelen üzücü haberleri öğrendikçe yüreğimiz sızlıyor. 

Türkiye birçok nefret örgütlerinin terör eylemlerine maruz kalmaktadır. Masum insanlar ağır yaralanmakta ve hatta hayatlarını kaybetmektedirler. Bütün ülke kaygı içindedir. Bu zor şartlar altında, ulus olarak bütünleşmeli, temel demokratik değerleri yılmadan kollamalı ve terör eylemlerinin salmaya çalıştığı korku ve nefret hislerine kapılıp parçalanmamalıyız.

Biz TASSA olarak, şiddet, kin ve düşmanlığı savunan, öven ve destekleyen düşünceleri ibretle dişliyoruz. Ama aynı zamanda Türk anayasasının ve evrensel demokratik değerlerin öngördüğü ifade özgürlüğüne, özellikle de akademik özgürlükler kapsamında, tüm kalbimizle bağliyiz. Evet, bunlar normal zamanlar değildir, ama akademisyenlerin hapse atıldıklarını, üniversitelerindeki işlerinden çıkarıldıklarını görmek bizi acılara boğarken, bu tip baskılar demokratik çözüm arayışının temeli olan entelektüel tartışma kültürünü yıkmaktadır.

UMUDUMUZ SAĞLIKLI ORTAMA GERİ DÖNMEK

Biz TASSA olarak düşün ve bilimin ancak akademik özgürlükle gerçekleşeceğine ve yeşereceğine inanıyoruz. Massachusetts Institutes of Technology’nin eski rektoru Charles Vest’in de ifade ettigi gibi “Amerika’daki ekonomik büyümenin yüzde 60’i üniversitelerdeki buluş ve araştırmalar sayesinde olduğuna iktisatçıların çoğunluğu inanırlar.” Yani, üniversiteler ekonomik kalkınmanın lokomotifidirler ve öyle de olmalıdırlar. Kesinlikle inanıyoruz ki, buna erişim ancak akademik özgürlüklerin bütünüyle hayata geçirilmesiyle olabilir.

Akademik kültür ve düşün zenginliği paha biçilmez bir değerdir. Bunun kaybı, şüphesiz ki sosyal ve ekonomik gelişimin tıkanmasına yol açacak ve Türkiye Cumhuriyetini, özlemlediği bilim ve teknoloji destekli ekonomik bir güç merkezi olma hedefinden saptıracaktır.

Umudumuz, sevgili ülkemizin, üniversitelerimizin, ve Türk akademi çevresini sağlıklı bir ortama cok yakında geri dönmesidir. Türkiye’nin gelecekteki refahı, bu normale dönüşümü ne denli çabuk gerçekleştirebileceğimize son derece bağlıdır. Dolayısıyla, bu zor günleri aşmak için, hep birlikte çalışmalı, birbirimize kulak vermeli, ve daha hoşgörülü olmalıyız.

En derin saygılarımızla...

TASSA Yönetim Kurulu”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr