Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerinden Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, turizmde hem turist sayısı hem de gelir bakımından 2015 rakamlarının böyle giderse 2019’a kadar yakalanmasının çok zor olduğunu söyledi.

Türkiye’nin terörle ilgili algısını değiştirmek zorunda olduğuna işaret eden Ersoy, “Yerli turist bile 15 Temmuz darbe girişimini algılayamadı. Yabancı turistin kolay algılaması mümkün değil. Bu yaşanan olumsuzluk aslında son dakika sürprizlerinin ne kadar gerçek olduğunu gösterdi hepimize. Biz şirket olarak 15 Temmuz’dan sonra 20 bin toplu iptal aldık. 24 saat içinde müşterilerimizin parasını hesaplarına yatırdık. İptallerin bir bölümü daha sonra geri döndü” dedi.

Dibi gördük

Mehmet Ersoy, şirketin 2016 değerlendirmesi, 2017 hedef ve beklentileriyle ilgili düzenlediği toplantıda 2016 ile ilgili söylenecek fazla bir şey olmadığını belirterek, “Yaşanabilecek olası kötü senaryoların yaşandığı bir sezonu geride bırakıyoruz. Dibi gördüğümüzü varsayarsak 2017 ile birlikte rakamların olumlu şekilde düzeleceğini öngörüyoruz. Avrupa’dan gelen ilk rakamlar çok iç açıcı olmasa da ilerleyen tarihlerde 2016 rakamlarını yakalayacak gibi gözüküyor. Rusya’dan turist akışının tekrar başlaması sebebiyle özellikle Antalya’da çok önemli doluluk artışları olacaktır. Rusya’daki artış beraberinde Rusça konuşan diğer ülkelerden gelen turist akışını da olumlu etkileyecektir. Bu sebeple özellikle Antalya bölgesini 2016’ya kıyasla 2017’de çok daha şanslı görüyoruz” diye konuştu.

Cruise’de sert düşüş

Artan terör eylemlerinden dolayı cruise turlarında da büyük sıkıntı yaşandığını, yüzde 80 civarında iptallerin olduğunu anlatan Ersoy, Etstur olarak daha küçük gemilere yöneldiklerini dile getirdi. Kültür turlarında da bölgesel olarak yaşanan gelişmelerden dolayı büyüme beklemediklerini aktaran Mehmet Ersoy, “Otelciye fiyat baskısı yapmak dönüp dolaşıp tatilciyi vurur. Bundan sonra otelciyi zorlamak doğru değil. Çünkü kalite düşüyor. Yabancı turist düşüşü nedeniyle artık tüm otellerin bünyesinde yüzde 10-15 yerli turisti barındırması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’ye güveniyoruz

Türkiye’ye güveni kaybetmiş bir yatırımcı olmadıklarını dile getiren Ersoy, Bodrum bölgesinde yatırım planladıklarını izinlerin çıkmasını beklediklerini açıkladı. 2016’da şirket olarak 1 milyon 300 bin yolcu sayısına ulaşacaklarını kaydeden Ersoy, gelecek yılki yolcu hedeflerinin ise 1 milyon 500 bin olduğunu aktardı. Etstur olarak 2016’yı yüzde 30’luk bir büyümeyle kapatacaklarını anlatan Mehmet Ersoy, “Yurtdışı turlarda 2016’yı ülkemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 10 büyüme ile yaklaşık 65 bin kişiyle kapattık. 2017’de de yüzde 20 büyüme ile 75 bin kişiyi yurtdışına götürmeyi planlıyoruz. 2017’de düzenleyeceğimiz programlara alternatif olarak İran’dan Hindistan’a, Basko’dan Lapland’a pek çok yeni program hazırlayıp Etstur misafirlerinin beğenisine sunduk” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr