Sendika.org'da yer alan habere göre, Yaklaşık iki hafta önce Tunus mahkemesi 13 yaşında tecavüz sonucu hamile kalan bir kız çocuğu ile 20 yaşındaki failin evlenmesini onayladı. Aynı zamanda kızın akrabası olan adam bu sayede hapse girmekten kurtuldu.

Bunun üzerine Tunuslular, 14 Aralık Çarşamba günü parlamento önünde eylem yaparak yasanın geri çekilmesini istedi. Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ise 16 Aralık Cuma günü bir açıklama yaparak parlamentonun yasayı yeniden ele alacağını ve değiştirme yoluna gideceğini söylemek zorunda kaldı.

Tunus Ceza Kanunu’nun 227. Maddesi’ne göre 15 yaşından küçük kız çocuklarıyla rızası olsa dahi cinsel ilişkiye girmek bir suç ve cezası 6 yıl hapis. Ancak sanık, “mağdur”u evlenmeye ikna ederse hapse girmekten kurtulabiliyor. Yasaya göre “mağdur”un gerçekten evlenmek için rızası olması gerekiyor ama Tunus’ta çoğu küçük yaşta evlilik aile baskısı sonucu gerçekleşiyor. Bu yasa aynı zamanda çocuk kaçıran kadınları da kapsıyor.

Tunus Kadın, Aile ve Çocuk İşleri Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik 2014 yılında hazırlanan yasa tasarısı hala mecliste görüşülmeyi bekliyor.

Yasa yalnızca Tunus’a özel değil. Cezayir’de de Madde 326 tecavüzcülerin, tecavüz ettikleri küçük yaşta kız çocuklarıyla evlenerek  hapis ceazsından kurtulmasını sağlıyor. Yakın bir zamana kadar Fas’ta da Madde 475 aynı ayrıcalığı sağlıyordu. Ancak Fas parlamentosu 2014 ocak ayında kendisine tecavüz eden kişiyle evlenmeye zorlanan 16 yaşındaki Amina Filali’nin fare zehri içerek intihar etmesinin ardından oybirliğiyle bu yasal boşluğun kapatılmasına karar vermişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr