Türk Silahlı Kuvvetleri, bünyesinde Kurmay Albay olarak görev yapan A.Y, 11 Ağustos 2011 tarihinde Tiflis Büyükelçiliği’ne askeri ataşe olarak atandı. TSK’de sivil memur olarak çalışan eşi de bu nedenle ücretsiz izne ayrıldı.

2011 yılı Eylül ve Aralık aylarında albayın eşine ait olduğu iddia edilen dört adet cinsel içerikli ses kaydı internette yayımlandı. Bunun üzerine A.Y, 16 Aralık 2011’de yurda çağrıldı ve Genelkurmay Başkanlığı emrinde görevlendirildi. Ses kayıtları sebebiyle 30 Aralık 2011’de Genelkurmay Başkanlığı’nın onayıyla hakkındaki yurtdışı sürekli görev ataması iptal edildi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Kolordu Komutanlığı’nda görevlendirildi.

Albay A.Y, iptal kararına karşı askeri mahkemede dava açtı, ancak ret yanıtı aldı. Subayın, ses kayıtlarını diğer personele dinleten tahkikat heyeti hakkında yaptığı suç duyurusunda ise soruşturma izni verilmedi. Albayın eşine de meslekten çıkarma cezası verildi.

Komutanları Albay A.Y’ye eşinden boşanması, aksi halde rütbelerinin geri alınacağı uyarısında bulundu. Bunu kabul etmeyen A.Y ise 13 Ağustos 2012 tarihinde emekliliğini talep etti ve Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla emekliye ayrıldı. Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Albay A.Y. özel hayata ve aile hayatına yönelik hukuka aykırı müdahalelerde bulunulduğunu kaydetti. Başvuruyu görüşen AYM Genel Kurulu, anayasanın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı ilkesinin ihlal edildiğine, bu nedenle başvurucuya 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr