ABD Başkanı seçilen Donald Trump, ekibini ve kabinesini şekillendiriyor. Trump, baştan beri destekçisi olan emekli korgeneral Michael T. Flynn’i Ulusal Güvenlik Danışmanı yapacağını açıkladı. Ordu içinde en önemli istihbarat başkanlıkları ve Ulusal İstihbarat Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Flynn, 2012’de Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) Başkanlığı’na getirildi. Ama İslami terörle en radikal şekilde mücadeleyi savunan Flynn, görüşlerinin benimsenmediği gerekçesiyle 2014’te DIA Başkanlığı’ndan istifa etti. ABD’de İslam karşıtı grupların danışmanlığını yapan Flynn, Müslümanlardan korkmanın “rasyonel”, İslam’ın “kanser” ve “din kisvesine saklanan siyasi bir ideoloji” olduğuna dair konuşmalar yaptı.

Gülen’e karşı

ABD’nin başkanını seçtiği 8 Kasım’da The Hill’de Flynn’in makalesi yayımlandı. “ABD medyası muhaliflere yönelik baskısını haber yaparak Erdoğan hükümetini pataklarken olan biteni bir perspektife oturtamıyor” diye yazan Flynn, Başkan Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mesafesini eleştirip Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesini ya da en azından ABD’den gönderilmesini istedi. Ardından ABD basını, Flynn’in başında olduğu ‘Flynn Intel Group’un Inovo Turkije’nin Hollanda uzantısı Inovo BV şirketi aracılığıyla Erdoğan yönetimi için lobicilik yapmak üzere tutulduğu iddialarına yer verdi.

TÜRGEV-Ensar bağı

İddialar, şirketin kurucusu Ekim Alptekin’in TAİK Başkanı olması ve Erdoğan’a yakınlığına dayandırıldı. Ardından Flynn’in ekimde Ankara’nın ABD’de desteklediği İbrahim Kurtuluş ve Erdoğan’ın dayı çocuğu olup TÜRGEV ile Ensar Vakfı’nın New York’ta birlikte kurduğu TÜRKEN Vakfı’nın başkanlığını yapan Hilal Mutlu ile görüşmesine yer veren ABD basını, Kurtuluş’un Facebook’ta “Flynn’i terörist Gülen hakında daha fazla eğitme fırsatı buldum” diye yazdığını aktardı. Aynı zamanda Rusya’dan bir müttefik gibi söz eden ve 2015’te Russia Today kanalının 10. yıldönümü partisinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yanyana oturan Flynn’in, Putin’in de lobicisi olduğu iddia ediliyor.

CIA’ya Pompeo

Trump, CIA Başkanlığına da tartışmalı bir isme önerdi: Mike Pompeo. Asker kökenli Kansas milletvekili Pompeo, 2013’te “İslam adına terörü kınamayan Müslüman liderlerin teörün suç ortağı olduğunu” söylemişti. İran karşıtı, işkence savunucusu.

Adalet Bakanlığı KKK’ye

Trump’ın Adalet Bakanı adayı yaptığı Alabama Senatörü Jeff Sessions, ırkçılıkla suçlanacak kadar aşırı sağa yakın. 1986’da yurttaşlık hakları örgütlerine “komünist”, Ku Klux Klan için “Sorun değillerdi, ta ki onların da esrar içtiğini öğrenene dek” dediği için federal yargıç olması veto edilmişti.

Ailecek görüşme

Donald Trump ABD Başkanı seçilmesi sonrası bir yabancı liderle ilk yüz yüze görüşmesini Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile gerçekleştirdi. New York’taki Trump Tower’da yapılan görüşmeye Trump’ın iş ilişkilerini devretmeyi planladığı kızı Ivanka, Beyaz Saray’a başdanışman olarak götürmeyi planladığı damadı Jared Kushner ve Ulusal Güvenlik Danışmanı yapacağını ilan ettiği Michael Flynn de katıldı. Her ikisi de 35 yaşında olan Ivanka ile kocasının Abe ile samimi sohbet pozları dikkat çekerken Trump’ın başkanlığında başrolü ailesinin oynayacağı tescillendi. Japon Başbakanı gayriresmi görüşme ile ilgili “Sonuç olarak Trump’ın büyük güven duyabileceğim bir lider olduğuna ikna oldum. Çok sıcak bir atmosfer vardı” dedi, ama ayrıntıya girmedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr