Bir göçmen ülkesi olarak kurulan ve simgesi New York’ta göçmenleri karşılayan Özgürlük Heykeli olan ABD’yi ABD yapan en önemli değerler, Donald Trump’ın başkanlığının ilk haftasında rafa kalktı. Önce Meksika sınırına duvar çekme kararını imzalayan Trump, ardından ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelilerin ABD’ye girişini “ikinci bir emre kadar, süresiz” durdurdu. ABD’nin dolaylı ya da doğrudan müdahalesine maruz kalmış 6 Müslüman ülkenin vatandaşlarına da 3 ay boyunca giriş yasağı getirdi. Yeşil kartı olanlar bile yasak kapsamına alındı. Dün çok sayıda havaalanından Müslümanların içeri alınmadığı haberi geldi. ABD’deki Müslümanlar da “aşırı güvenlik taramasından” geçirilecek. Trump, önceki gün başkomutan sıfatıyla Pentagon’a ilk ziyaretinde Savunma Bakanı James Mattis’in yemin törenine katıldı. “Yabancı teröristlerin ABD’ye girişinden ülkeyi korumak” başlıklı kararanameyi imzalayan Trump, “Radikal İslamcı teröristleri ABD dışında tutmak için yeni güvenlik tedbirleri oluşturuyorum. Sadece ülkemize destek olacak ve insanımızı içten seven kişileri kabul etmek istiyoruz” dedi. Hıristiyanlara özel statü verilip verilmeyeceği sorusunu “Evet. Ortadoğu’daki Hıristiyanlar korkunç muamele görüyor. Onlara yardım edeceğiz” diye yanıtladı. Kararnamenin ana hatları şöyle:

Güvenli bölge yok

-Göçmen kabul programı 120 günlüğüne askıya alındı. Kendi ülkesinde dini azınlık olanlara ise öncelik verilecek.

-“Kayda değer” bir değişim olana kadar Suriyeli sığınmacıların ABD’ye girişi yasaklandı.

-Irak, Suriye, Libya, Sudan, Somali ve Yemen’den ABD’ye gelmek isteyenlere 3 ay vize verilmeyecek.

Basına sızan taslakta yer alan “Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturulması” maddesi kararnamede yer almadı. Güvenli bölgeye Ankara temkinli durmuş Rusya itiraz etmişti. Yasağa ise Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri, ABD’li muhalifler sert çıktı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Uluslararası Göç Örgütü, ABD’nin zulümden kaçanları korumaya yönelik uzun geleneğini ve lider rolünü devam ettirmesini, tüm sığınmacılara eşit muamele etmesini istedi.

Uluslararası Af örgütü, Trump’la ilgili en büyük korkuların gerçekleştiğini belirtip “feci sonuçlar” uyarısı yaptı. IŞİD’le savaştan söz edip IŞİD’in kurbanlarına kapının kapadığına dikkat çekti. Uluslararası Kurtarma Komitesi Sığınmacılar terörist değiller, terörden kaçıyorlar” dedi. Demokratların Senato’daki lideri Charles Schumer “Özgürlük Heykeli’nin yanaklarından yaşlar akıyor” tepkisini gösterdi. Demokrat Senatör Kamala Harris, kararnamenin Yahudi Soykırımını Anma Günü’nde imzalandığına dikkat çekerken “Şüphesiz ki bu Müslümanları yasaklamaktır” dedi.

Facebook ve Google’da alarm

Trump’ın Müslüman yasağı üzerine yurtdışında seyahat eden tüm çalışanlarını acilen ABD’ye geri çağıran Google, pek çok yabancı çalışanı bulunan çok uluslu bir şirket olarak endişe duyduğunu, çok önemli yeteneklerin ABD’de çalışmasının engellenebileceğini belirtti. Google CEO’su Sundar Pichai, çalışanlarına yolladığı e-postada, personelden en az 187 kişinin vize yasağı getirilen 7 ülkeden olduğunu belirtti. Pichai, “Bu kararnamenin çalışma arkadaşlarımıza verdiği zararı görmekten acı duyuyorum” dedi. Sosyal medya devi Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de ABD’nin kapılarını açmasını isteyerek on yıllar önce kapalı olsaydı eşi Priscilla’nın ailesinin ABD’de olamayacağına dikkat çekti. Zuckerberg “Dünyanın en iyi ve en zekilerinin burada çalışıp, katkı vermelerinden hepimiz kârlı çıkarız” dedi

Üniversiteler isyanda

ABD üniversiteleri, “arkadaşlarımıza zarar verecek” diyerek karara karşı imza kampanyası başlattı. Şimdiden 11 Nobel ödüllü bilim insanı ve bazısı önemli ödüllere layık görülmüş binlerce akademisyen imza verdi. Yabancı öğrenciler kendi ülkelerine gittiklerinde ABD’ye geri dönememekten korkuyor. Diğer ülke üniversitelerinin, ABD’deki konferansları boykot hazırlığında olduğu da konuşuluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr