Kral Selman’ın ziyaretinin hemen ardından Riyad’a giden Çavuşoğlu, Arap Turizm Örgütü Başkanı ile Cidde’de bir görüştü. Diplomatik kaynaklara göre görüşmede, “Türkiye ile Arap dünyası arasındaki turizm ilişkilerinin geliştirilmesi için neler yapılabileceği” ele alındı.

ABD’nin Ahrar rezervi

Çavuşoğlu, Riyad ziyareti sırasında önceki gün Riyad’a giderken oradan da uzun süredir ilişkilerin düzelmesi için girişimlerin sürdüğü Abu Dabi’ye gitti. Çavuşoğlu bir yandan Riyad’da Antalya turizmi için destek ararken diğer yandan da Suud Kral Selman ile kısa süre sonra bir görüşme daha yaptı. Suriyeli muhaliflerin Kilis sınırında IŞİD ile çatışmasının arttığı bir dönemde Çavuşoğlu’nun Cumhurbaşkanı’ndan Kral’a mesaj götürdüğü iddia edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da yarın Katar’a gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından muhalifler Çobanbey’i IŞİD’den almış ancak kısa süre içerisinde kaybetmişti. Bu süreçte ABD’nin desteğinin çekildiği öğrenildi. Cumhuriyet’e bilgi veren kaynaklar, “ABD, Ahrar El Şam adlı grubun başarıyı kendisine mal etmesinden rahatsız oldu. ABD bu grupla birlikte hareket etmemekte kararlı” görüşünü paylaştı.

Sıra koordinasyonda

Çavuşoğlu’nun Selman ile görüşmesine dair Dışişleri kaynakları İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi’nde alınan kararların uygulanması ve iki ülke arasında koordinasyon konseyi kurulmasına yönelik anlaşmanın sonuçlarının hayata geçirilmesinin ele alındığını belirtti. Selman-Çavuşoğlu görüşmesinde ayrıca başta Suriye olmak üzere bölgesel sorunlar da ele alındı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr