2016 yılında hayata geçirilen cep telefonlarından alınan bandrol ücreti, TRT’yi ihya etti. Geçen yıl sadece ithal edilen cep telefonlarındaki yüzde 6’lık bandrol kesintisinden TRT’nin kasasına 557 milyon TL girdi. 2016’da ithal edilen bilgisayarlardan da 84 milyon TL’lik bandrol kesintisi yapıldı. Böylece telefon ve bilgisayarlardan alınmaya başlanan bandrol ücretiyle TRT için halktan toplam 641 milyon TL toplandı. 2015 yılı resmi verilerine göre toplam gelirlerinin yüzde 50’sini elektrik faturalarından yüzde 40’ını ise televizyon başta olmak üzere daha önceki bandrol gelirlerinden elde eden TRT’nin, cep telefonu ve bilgisayarların da dahil edilmesiyle en büyük geliri artık bandrol olmuş oldu.

İthalat 3 milyar dolar

TRT, 2015 yılında toplam 1.7 milyar TL’lik gelir elde etmiş; bu rakamın 843 milyon TL’sini elektrik payı, 679 milyon TL’sini ise bandrol gelirleri oluşturmuştu. Gelirlerinin yüzde 90’ını doğrudan halkın cebinden sağlayan TRT, 2015 yılını 147 milyon TL’lik zararla kapatmıştı. Geçen yıl 3 milyar dolarlık cep telefonu ithal eden Türkiye’de yerli marka rüzgârı dış ticarete yansıyamadı. Cep telefonu ihracatı 70 milyon dolarda kaldı. Yurtdışından ithal edilen cep telefonlarının ortalama birim fiyatı 227 dolar olurken, dışarıya satılanlardaki ortalama fiyat 80 dolarda kaldı.

Vergi yükü yüzde 54

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hazırladığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2016 Raporu’nda şu tespitlere yer verildi:

 Yeni Bakanlar Kurulu kararıyla, TÜİK’in 2016 yılı ithalat değerlerine göre yalnızca cep telefonları, tablet ve bilgisayarlardan 641 milyon liralık yeni kesinti yapıldı.

 Vergiler hariç 1000 TL etiketi bulunan bir telefonun maliyeti ise ÖTV, KDV ve TRT bandrolü dahil edildiğinde1545 TL’ye kadar yüksedi. Akıllı herhangi bir ortalama cep telefonu üzerindeki vergi yükü, son dönemde eklenen TRT bandrolü ile birlikte yüzde 54’e kadar çıktı.

 Bilgi ve iletişimdeki ÖTV bütünüyle kaldırılmalı, KDV acilen düşürülmeli. TRT bandrolü uygulamasından hemen vazgeçilmeli.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr