Bugüne kadar, off-shore hesaplar nedeni ile 250 milyon lirayı aşan bir ödeme ödeme yapan TMSF avukatlarının takip ettiği en büyük davada karar çıktı.

Subay emeklisi Mehmet Keramettin Bahadır 1977 yılında emekli olduktan sonra ticarete atıldı. Elde ettiği parayı da 90’lı yıllarda bankalarda ve borsada değerlendirdi. Oğlu Bülent ise oto galerisi işletti.

Dava dosyasında yer alan belgelere göre baba-oğul Bahadır’ın mevduatları Bank Kapital’deydi. Baba Bahadır, batık Egebank’ın patronu Yahya Murat Demirel ile görüşerek, hesabını, daha yüksek kazanç vaat eden Egebank’a kaydırdı. Kasım 1999’da yapılan iki transfer işlemi ile toplam 6.2 trilyon TL (6.2 milyon TL) yüzde 83 faaiz getirisi ile Egebank’a aktarıldı. 2000 yılına gelindiğinde ise Egebank’a el konuldu.

‘BİLEREK YATIRDILAR’ İDDİASI

16 yıl önce yapılan işlemin düğüm noktası da burada başlıyor. TMSF tarafı, açılan davalarda mahkemeye sunduğu evraklarda, Bahadırların paralarını Kıbrıs’ta bulunan Egebank Off Shore şubesine yatırıldığını bildiklerini iddia etti. Delil olarak da Bahadırlara verilen off-shore hesap cüzdanı ve alınan faizler gösterildi. Bahadırların avukatları ise, yatırdıkları paranın off-shore hesabına aktarıldığını bilmedikleri iddia etti.

47 MİLYON LİRAYA YAKIN

Yüklü bir alacağa konu dava 23 Aralık 2011’de İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. Mahkeme geçtiğimiz yıl 6 Kasım 2013’de karar verdi. Mahkeme, Baba-oğul Bahadır’a faizi ile birlikte 46 milyon 899 bin 402 TL ödenmesini istedi.

YARGITAY GERİ ÇEVİRDİ

Ticaret Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını oy çokluğu ile onadı. Onama kararına karşı, son olarak karar düzeltme başvurusu yapıldı. Daire, geçtiğimiz günlerde verdiği kararda, karar düzeltme talebini de oyçokluğu ile reddetti.

ÖDEME YAPILDI

Kararın kesinleşmesi ile birlikte, TMSF 40 milyon 079 bin 164 liralık ödemeyi yaptı. Son yapılan ödeme ile birlikte, off-shore hesaplar nedeni ile TMSF'nin yaptığı toplam ödeme 300 milyon lirayı buldu.

RAKAM 500 MİLYONA ÇIKABİLİR

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, off-shore ödemelerini Meclis Komisyonu’nda da gündeme getirmişti. TMSF kaynakları, off-shore kapsamında yapılacak ödemelerin 500 milyon lirayı bulabileceğini belirtmişti.

BATIK bankaların off-shore şubelerine yatırılan paralar nedeni ile açılan davalardan en büyüğü karara bağlandı. Emekli subay Mehmet Keramettin Bahadır’ın açtığı davada Yargıtay, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) aleyhine karar verdi. Bahadır’a 40 milyon liralık ödeme yapıldı. (Hürriyet)


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr