Türkiye’de hapisteki gazeteci ve karikatüristlerin serbest bırakılması, yargılanan ve işsiz kalan gazetecilere destek olunmasına yönelik küresel kampanyalar hız kazanırken ABD’nin Time dergisinin de “Türkiye’de hapisteki gazeteci ve karikatüristlerin yardımımıza ihtiyacı var” başlıklı bir makale yayımlaması dikkat çekti. Makale, Uluslararası Af Örgütü’nün #FreeTurkeyMedia kampanyasının bileşenlerinden biri olan Cartoonists Rights Network International’ın yönetim kurulu üyesi karikatürist Terry Anderson tarafından kalema alındı.

Avustralyalı çizer Dave Pope’un Cumhuriyet’te de yayımlanan “demokrasi madenindeki kanaryalar” başlıklı karikatürü paylaşan Terry Anderson, karikatüristlerin sansürlenmesinin derin bir sorunun ilk belirtisi kabul edildiğini, Türkiye’de de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart arasında böyle bir durum olduğunu kaydetti. Çizerin dertlerinin 2005’te Erdoğan’ın kendisini yün yumağına dolanan kedi olarak resmeden Kart’a dava açmasıyla başladığını, cumhurbaşkanına hakaretten dava açılanlar ve tutuklananların endüstriyel boyutlara ulaştığını yazan Anderson, arasında Musa Kart’ın da bulunduğu 10 Cumhuriyetçinin tutuklanmalarının üzerinden 5 ay geçtikten sonra haırlanan iddianamede hiçbir somut kanıt bulunmadığını belirtti. İlk duruşmanın yapılacağı 24 Temmuz’da Kart ile arkadaşlarının 9 aydır hapiste olacaklarını, bunun başlı başına bir ceza olduğunu vurguladı. Musa Kart’ın hükümeti eleştirdiği için kurban haline getirilen tek yazarçizer olmadığını, ama Erdoğan tarafından susturulmak istendiği 12 yıllık hikâyesinin üzerinde çalışılması gereken bir vaka olduğunu dile getirerek yazsısını şöyle bitirdi:

“Karikatüristler kendilerine kahramanlık yakıştırılmasına karşı dururlar ama Musa Kart gibi meslektaşların cesareti inkâr edilemez. Başına gelenler diğer karikatüsirtlere ilham oldu ve Uluslararası Af Örgütü’nün #FreeTurkey- Media kampanyası için keskin ve kızgın karikatürler sel oldu aktı. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde çalışmalarında tarafsız bir hiciv tavrı ortaya koyan nazik karikatürist Musa Kart’ı hatırlamalı ve onurlandırmalıyız. O Türk hükümetinin itimat edilir bir sicil tutucusu ve Türk halkının güvenilir bir dostudur. Sadece mesleklerini yaptıkları için Türkiye’de hapse atılan Musa Kart ve tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr