TBMM Genel Kurulu’nda, anayasa önerisinin görüşmeleri ‘taktik savaşları’yla başladı. CHP ve HDP, usul tartışması ve grup önerileriyle engelleme girişimi nedeniyle önerinin görüşmelerine geç saatlerde geçilebildi. CHP’nin, görüşmelerin TBMM TV’de naklen yayımlanması önerisi AKP tarafından reddedildi. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, AKP’lilere “Bu Meclis’in çatısını bombalayan generaller ve pilotlar akıllarını birisine emanet etmişlerdi, kiralık akıl sahibiydiler. Siz aklınızı kimseye kiralamayın” dedi. HDP’li Meral Danış Beştaş, önerinin “Varlığım Cumhurbaşkanı’na armağan olsun anayasası” olduğunu vurguladı.

Anayasa mesaisinin başladığı TBMM’de, dün sabah hareketli saatler yaşandı. CHP ve HDP kapalı grup toplantısı yaparken, AKP de Grup Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında olduğu bir grup milletvekiliyle değerlendirme yaptı. Genel Kurul, saat 14.00’te toplanmasına karşın anayasa önerisinin görüşmelerine 18.30’da geçilebildi. CHP ve HDP, sık sık usul tartışması açarak ve grup önerisi vererek görüşmelere gecilmesini geciktirdi.

CHP’nin, TBMM TV’nin anayasa görüşmelerini canlı vermesi ve konuşma sürelerinin sınırlandırılmamasına ilişkin önerileri AKP tarafından reddedildi. CHP’nin, önerinin anayasanın ilk 3 maddesine aykırı olduğu ve geri çekilmesi yönündeki önerisi kabul edilmedi.

‘Şahıs meselesi değildir’

Hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişikliğinin şahıs meselesi değil Türkiye meselesi olduğunu savunarak, OHAL döneminde anayasa değişikliğinin görüşülemeyeceği eleştirilerine “Bu Gazi Meclis Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği yıllarda 1921 Anayasası’nı yapmış ve yürürlüğe koymuştur. O gün hiç kimse çıkıp da ‘Savaş var, anayasayı sonra yapalım’ dememiştir” görüşünü ifade etti. Rejim değil, hükümet sistemi değişikliği yapıldığını kaydeden Bozdağ, “Türkiye’de 1923’te Cumhuriyet devlet şekli olarak kabul ve ilan edilmiştir. Bugüne kadar Cumhuriyet üzerinde herhangi bir tartışma yoktur” diye konuştu. Bozdağ, bir rejim değişikliğinden söz edilmesi durumunda Cumhuriyet’in niteliklerini değiştiren bir düzenlemenin olması gerektiğini belirterek, “Anayasa’nın ilk dört maddesinde teklifin içerisinde bir dolaylı, ima yoluyla veya doğrudan bir değişiklik yoktur” dedi.

‘Atatürk anayasası!’

Bozdağ’ın “Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk, partili mi partili, milletvekili mi milletvekili, Cumhurbaşkanı mı Cumhurbaşkanı, ne oldu tarafsızlığına halel mi geldi? İsmet İnönü de aynı şekilde hem genel başkan hem Cumhurbaşkanı. Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir. 1921-1924 anayasalarına dönmektir. Aynı şeyi yapıyoruz çok net” sözleri tartışma yarattı. CHP’li milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak ve ‘yuh’ çekerek Bozdağ’a tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İsmet İnönü’nün 70 yıl önce demokrasi dersi vererek Cumhurbaşkanlığı ile parti genel başkanlığını ayırdığını vurgulayarak “70 yıl sonraki AKP’ye ve Bozdağ’a bak” diye konuştu.

‘Kaos ve iç savaş çıkar’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, “Siz şimdi devlet partisi inşa ediyorsunuz. Bu ülkede devlet partisi inşa edilirse önce kaos, sonra iç savaş çıkar” dedi. Altay’ın sözlerine AKP’liler sıra kapaklarına vurarak ve yuh sesleriyle tepki gösterdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr